Среда, 10. октобар 2018.

Прва седница Радне групе за прaва националних мањина

На Првој седници Радне групе за права националних мањина, одржаној 10. октобра, размотрена су питања везана за изборе за националне савете националних мањина и остваривање права народних посланика припадника националних мањина да се служе својим језиком у обраћању у Народној скупштини.


Представнице Министарства државне управе и локалне самоуправе информисале су чланове Радне групе о упису у посебан бирачки списак за изборе за националне савете националних мањина и предизборним радњама. Оне су навеле да је Министарство појачало надзор над вођењем посебног бирачког списка на терену, у сарадњи са Управном инспекцијом, као и да за сада нема пријављених већих проблема. Оне су подсетиле да су избори за националне савете националних мањина расписани за 4. новембар 2018. године, као и да је одређено које мањинске заједнице иду на непосредне изборе, а које ће своје савете бирати путем електорских скупштина. Од укупно 22 националне мањине, њих 18 ће савете бирати на непосредним изборима, док ће четири националне мањине ићи на електорске скупштине, и то македонска, руска, хрватска и црногорска национална мањина. Представнице Министарства подсетиле су да је објављен јавни позив за електорске скупштине и да је потврђено укупно 379 електорских пријава, од којих 82 за хрватску националну мањину, 103 за руску, 115 за црногорску и 79 за македонску националну мањину. Оне су навеле да ће електори добити позив за одржавање скупштина са информацијама о томе када и где ће се одржати, као и да ће бити објављени спискови свих електора и достављени Републичкој изборној комисији, чији ће одбори од три члана спровести електорске скупштине. Рок за закључење посебног бирачког списка је 19. октобар и до сада је ресорно министарство објавило више инструкција о његовом вођењу. Управна инспекција је на терену још од 20. септембра и највише притужби поводом уписа у посебан бирачки списак било је на територији Новог Пазара, Тутина и Сјенице, где је инспекција реаговала и неправилности су након тога отклоњене, навеле су представнице Министарства. Министарство државне управе и локалне самоуправе је у сталном контакту и координацији са надлежним органима за вођење посебног бирачког списка, а представнице Министарства закључиле су да је поступак електорских пријава за које је Министарство задужено прошао успешно.

Републичка изборна комисија је надлежна за изборне листе за спровођење непосредних избора и до сада је проглашено 34 изборних листа за националне савете националних мањина.

У расправи која је уследила чланови Радне групе, али и народни посланици који нису чланови, указали су на проблеме са којима су се представници националних савета суочавали током припремних радњи, како за предају изборних листа за непосредне изборе, тако и за прикупљање потписа подршке за електорске пријаве. Такође, указано је и на слабу видљивост ових избора у јавности, као и на сложеност процедуре, посебно за електорске скупштине. Посебна пажња у расправи била је посвећена механизмима надлежног министарства у вези уписа у посебан бирачки списак и реаговања у случају пријаве неправилности и указано је на потребу потпуне деполитизације националних савета.

Током разговора о питању остваривања права народних посланика припадника националних мањина да се служе својим језиком у обраћању у Народној скупштини, чланови Радне групе сложили су се да је потребно видети искуства других парламената, а посебно Скупштине Аутономне покрајине Војводине, као и да би ово питање требало уредити интерним актом.

Седници је председавала Олена Папуга, председавајућа Радне групе, а присуствовали су следећи чланови: Томислав Жигманов и Љупка Михајловска, као и народни посланици који нису чланови Радне групе др Александра Јерков, Милетић Михајловић и Золтан Пек.

Видео (1)

Среда, 10. октобар 2018. | Прва седница Радне групе за права националних мањина 10.10.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
недеља, 27. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја