1. март 2017. Прва седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години

1. март 2017. Прва седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години

Среда, 1. март 2017.

Прва седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је Прву седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години за среду, 1. март, са почетком у 10.00 часова.


Химну Републике Србије на почетку седнице извео је дечји хор Чаролија.

Народни посланици су на почетку седнице одали пошту минутом ћутања преминулом потпредседнику Народне скупштине Константину Арсеновићу.

У наставку рада, председница Народне скупштине Маја Гојковић одредила је паузу на захтев председника посланичких група и то: Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, Партија уједињених пензионера Србије, Јединствена Србија, Савез војвођанских Мађара - Партија за демократско деловање, Социјалдемократска партија Србије, Покрет социјалиста - Народна сељачка странка - Уједињена сељачка странка, ради одржавања консултација.

О наставку седнице председница Народне скупштине обавестиће народне посланике у складу са чланом 101. став 5. Пословника Народне скупштине.

Другог дана рада, 19. априла, Народна скупштина усвојила је следећи дневни ред:

 1. Предлог закона о потврђивању Конвенције о Европском шумарском институту, који је поднела Влада (број 322-217/17 од 1. фебруара 2017. године)
 2. Предлог закона о потврђивању Протокола о елиминацији незаконите трговине дуванским производима, који је поднела Влада (број 011-165/17 од 25. јануара 2017. године)
 3. Предлог закона о потврђивању Доха Амандмана на Кјото протокол уз Оквирну конвенцију Уједињених нација о промени климе, који је поднела Влада (број 011-3261/16 од 9. децембра 2016. године)
 4. Предлог закона о потврђивању Споразума о учешћу у Средњоевропском програму универзитетске размене (''CEEPUS III''), који је поднела Влада (број 011-3064/16 од 30. новембра 2016. године)
 5. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и осталих чланица Иницијативе за реформу образовања у Југоисточној Европи о седишту Секретаријата Иницијативе за реформу образовања у Југоисточној Европи, који је поднела Влада (број 011-2266/16 од 30. септембра 2016. године)
 6. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Пољске о сарадњи у борби против организованог и других видова криминала, који је поднела Влада (број 011-2932/16 од 18. новембра 2016. године)
 7. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Савезне Републике Немачке о сарадњи у области безбедности, који је поднела Влада (број 011-2846/16 од 14. новембра 2016. године)
 8. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Бугарске о измени Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Бугарске о полицијској сарадњи, који је поднела Влада (број 011-2327/16 од 4. октобра 2016. године)
 9. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Чешке о сарадњи у области културе, образовања, науке, омладине и спорта, који је поднела Влада (број 6-164/17 од 25. јануара 2017. године)
 10. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Мађарске о пловидби реком Тисом, који је поднела Влада (број 011-107/17 од 16. јануара 2017. године)
 11. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Државе Катар о узајамном подстицању и заштити улагања, који је поднела Влада (број 011-3670/16 од 30. децембра 2016. године)
 12. Предлог закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и Румуније о социјалној сигурности, који је поднела Влада (број 011-3661/16 од 30. децембра 2016. године)
 13. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група Доста је било (број 02-469/17 од 24. фебруара 2017. године)
 14. Предлог одлуке о измени Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама, који је поднела Маја Гојковић, председница Народне скупштине (број 02-479/17 од 27. фебруара 2017. године)
 15. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група Либерално демократска партија - Лига социјалдемократа Војводине – СДА Санџака (број 02-495/17 од 27. фебруара 2017. године)
 16. Предлог одлуке о престанку функције Заштитника грађана, који је поднео Одбор за уставна питања и законодавство Народне скупштине (број 118-501/17 од 28. фебруара 2017. године).
Народни посланици већином гласова усвојили су предлог народног посланика др Александра Мартиновића, да се обави заједнички начелни претрес о тачкама 1 до 12 дневног реда седнице.

Пре преласка на рад по дневном реду, председница Народне скупштине Маја Гојковић сагласно Закону о избору народних посланика и на предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно- имунитетска питања, констатовала је престанак мандата пре истека времена на које је изабран народни посланик Константин Арсеновић, даном наступања смрти.

У наставку рада Народна скупштина започела је заједнички начелни претрес о тачкама 1 до 12 дневног реда седнице.

Седници су присуствовали потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић, министар здравља др Златибор Лончар, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

У поподневном делу рада председавајући седници, потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић сагласно Закону о избору народних посланика и на предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовао је престанак мандата пре истека времена на које су изабрани народним посланицима Бојану Пајтићу, мр Марку Миленковићу и Марку Благојевићу, даном подношења оставке.

До краја дана, Народна скупштина водила је заједнички начелни претрес о тачкама 1 до 12 дневног реда седнице.

Трећег дана рада, 20. априла, Нaродна скупштина наставила је начелни и јединствени претрес о тачкама 1. до 12. дневног реда седнице.

Пре преласка на рад, председници, односно, овлашћени представници посланичких група народни посланици мр Александра Јерков, проф. др Војислав Шешељ, Мирослав Алексић, Бошко Обрадовић, Енис Имамовић, Маријан Ристичевић, Саша Радуловић и проф. др Марко Атлагић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Седници је присуствовао министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић.

У поподневном делу рада, Народна скупштина закључила је начелни и јединствени претрес о тачкама 1. до 12. и започела јединствени претрес о тачкама 13,14,15. i 16. дневног реда седнице.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда седнице, председавајућа седници, председница Народне скупштине Маја Гојковић одредила је 21. април 2017. године, са почетком у 9.30 часова, као Дан за гласање о свим тачкама дневног реда Прве седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години.

Дан за гласање

У Дану за гласање Народна скупштина усвојила је већином гласова народних посланика Предлог закона о потврђивању Конвенције о Европском шумарском институту, Предлог закона о потврђивању Протокола о елиминацији незаконите трговине дуванским производима, Предлог закона о потврђивању Доха Амандмана на Кјото протокол уз Оквирну конвенцију Уједињених нација о промени климе, као и Предлог закона о потврђивању Споразума о учешћу у Средњоевропском програму универзитетске размене (''CEEPUS III''), које је поднела Влада.

На седници је усвојен и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и осталих чланица Иницијативе за реформу образовања у Југоисточној Европи о седишту Секретаријата Иницијативе за реформу образовања у Југоисточној Европи, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Пољске о сарадњи у борби против организованог и других видова криминала и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Савезне Републике Немачке о сарадњи у области безбедности, које је поднела Влада.

Већином гласова народних посланика усвојен је и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Бугарске о измени Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Бугарске о полицијској сарадњи, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Чешке о сарадњи у области културе, образовања, науке, омладине и спорта, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Мађарске о пловидби реком Тисом, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Државе Катар о узајамном подстицању и заштити улагања, које је такође поднела Влада и Предлог закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и Румуније о социјалној сигурности, које је поднела Влада.

Већином гласова народних посланика усвојен је и Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група Доста је било, као и Предлог одлуке о измени Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама, који је поднела Маја Гојковић, председница Народне скупштине.

На седници је усвојен и Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група Либерално демократска партија - Лига социјалдемократа Војводине – СДА Санџака и Предлог одлуке о престанку функције Заштитника грађана, који је поднео Одбор за уставна питања и законодавство Народне скупштине.

У Дану за гласање Народна скупштина је одлучивала и о повредама Пословника на које су указивали народни посланици током седнице и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене. Председница Народне скупштине обавестила је народне посланике да је повукла опомену изречену на овој седници народном посланику Зорану Живковићу.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о потврђивању Конвенције о Европском шумарском институту

2. Предлог закона о потврђивању Протокола о елиминацији незаконите трговине дуванским производима

3. Предлог закона о потврђивању Доха Амандмана на Кјото протокол уз Оквирну конвенцију Уједињених нација о промени климе

4. Предлог закона о потврђивању Споразума о учешћу у Средњоевропском програму универзитетске размене ("CEEPUS III")

5. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и осталих чланица Иницијативе за реформу образовања у Југоисточној Европи о седишту Секретаријата Иницијативе за реформу образовања у Југоисточној Европи

6. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Пољске о сарадњи у борби против организованог и других видова криминала

7. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Савезне Републике Немачке о сарадњи у области безбедности

8. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Бугарске о измени Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Бугарске о полицијској сарадњи

9. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Чешке о сарадњи у области културе, образовања, науке, омладине и спорта

10. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Мађарске о пловидби реком Тисом

11. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Државе Катар о узајамном подстицању и заштити улагања

12. Предлог закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и Румуније о социјалној сигурности

13. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије (ДЈБ)

14. Предлог одлуке о измени Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама

15. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије (ЛДП-ЛСВ-СДА Санџака)

16. Предлог одлуке о престанку функције Заштитника грађана

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање и одлучивање о свим тачкама дневног реда седнице, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Прву седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години.

Видео (9)

Среда, 1. март 2017. | Прва седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години 01.03.2017.

Среда, 19. април 2017. | наставак Прве седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години 19.04.2017. (I)

Среда, 19. април 2017. | наставак Прве седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години 19.04.2017. (II)

Среда, 19. април 2017. | наставак Прве седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години 19.04.2017. (III)

Четвртак, 20. април 2017. | наставак Прве седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години 20.04.2017. (I)

Прикажи још Преостало видео снимака: 4


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
среда, 1. април
 • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја