Понедељак, 7. март 2011.

Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2011. години

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2011. години за 7. март, са почетком у 10,00 часова, за коју је утврдила дневни ред: 1. Обраћање Народној скупштини Мевлута Чавушолуа, председника Парламентарне скупштине Савета Европе.Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2011. години за 7. март, са почетком у 10,00 часова, за коју је утврдила дневни ред:

1. Обраћање Народној скупштини Мевлута Чавушолуа, председника Парламентарне скупштине Савета Европе.

Председник Парламентарне скупштине Савета Европе Мевлут Чавушолу је, обраћајући се Народној скупштини, захвалио председници Парламента на позиву и истакао да је Балкан један од приоритета његовог мандата. По његовој оцени, европска перспектива западног Балкана данас је реалнија него икад раније и Парламентарна скупштина у потпуности подржава земље региона у њиховом стремљењу да се учлане у ЕУ. На том пољу учињено је доста, пре свега кроз процес стабилизације и придруживања и увођењем безвизног режима за све земље у региону.

Председник Чавушолу је нагласио да је Србија у последњих неколико година учинила много у процесу европских интеграција. Европа је стартешки циљ и политички приоритет Владе Србије и Парламента. Подсетио је да је Србија званично поднела захтев са чланство у ЕУ и да Европска комисија припрема мишљење о том захтеву, али је подвукао да стицање статуса кандидата није нимало лак задатак. Према његовим речима, потребна је велика политичка опредељеност, као и много напорног рада на усаглашавању домаћег законодавства са праксом земаља чланица. Стога је позвао све народне посланике да конструктивно раде на усвајању свих неопходних закона и да то учине у већ утврђеним роковима.

У наставку излагања, председник ПС СЕ је истакао да је миран и конструктиван дијалог важан да би друштво кренуло напред и да неслагања између политичара не би смела да успоре неопходне реформе. Европске интеграције су легитиман политички приоритет Србије, као и кључни национални интерес, рекао је Чавушолу и позвао све политичке снаге у земљи да конструктивно раде на усвајању закона који су у складу са европским стандардима, у кључним реформским областима, како би Србија добила заслужени статус кандидата за улазак у ЕУ.

Чланство у ЕУ је будућност коју Србија прижељкује, али је чланство у Савету Европе садашњост Србије, рекао је Чавушолу и скренуо пажњу на неопходност да се оконча спровођење предприступних обавеза Србије, као и статутарних обавеза према Савету Европе. С тим у вези, оценио је да су преостале преузете обавезе и статутарне обавезе према Савету Европе практично идентичне са захтевима које Србији поставља ЕУ. Једна од кључних преосталих преузетих обавеза је и пуна сарадња са Трибуналом у Хагу и власти у Србији су, како је рекао, већ показале своју политичку спремност да испуне и ту обавезу и ухапсе два преостала хашка оптуженика. У вези с тим, упутио је апел свима у Србији да у том погледу не штеде напоре, јер је у националном интересу Србије да затвори ово поглавље недавне историје и да крене напред.

Председник ПС СЕ је изразио уверење да је Србија, због свог географског положаја, економске снаге и потенцијалних културних и историјских веза, кључни фактор успеха европских интеграција на Балкану и поручио да Србија мора дати пример и подржавати напоре својих суседа да се приближе Европи. Такође је поздравио напоре Србије и српског Парламента у испуњавању препорука ПС СЕ, као и допринос Србије у процесу помирења у региону. Усвајање Декларације којим се осуђује масакр у Сребреници важан је корак у овом процесу. Недавно интензивирање односа са Хрватском, као и заједничка посета председника Тадића и Јосиповића Вуковару, такође, представљају веома позитиван пример за регион, рекао је Чавушолу и изразио уврерње да ће лична посвећеност и ангажованост председника Тадића помоћи да се учини и даљи напредак у том процесу.

Чавушолу је посебно скренуо пажњу на два конкретна изазова у региону. Истакао је да је потребно подржати реформе, пре свега уставну реформу у Босни и Херцеговини, која тренутно заостаје у процесу европских интеграција и оценио да је улога Србије у овом процесу кључна. Ситуација на Косову представља други кључни изазов за регион и за Европу у целини и додао да се радује почетку разговора Београда и Приштине, у складу са стандардима ЕУ. Председник ПС СЕ је изразио наду да ће разговори помоћи да се нађе решење за проблеме са којима се суочавају људи који живе у овој области, без обзира на њихово етничко и културно порекло и језик којим говоре. Људи који живе на Косову су грађани Европе и морају да уживају исте стандарде демократије, људских права и владавине права као било ко у Европи и зато сви треба заједно да раде да би се овај циљ постигао, закључио је Чавушолу.

По завршетку обраћања председника Парламентарне скупштине Савета Европе председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић закључила је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2011.години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31