28. октобар 2020. Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

28. октобар 2020. Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

Среда, 28. октобар 2020.

Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, сазвао је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву за среду, 28. октобар 2020. године. Седница је почела у 10.00 часова.


За Прву посебну седницу председник је утврдио дневни ред са једном тачком:

  1. Избор Владе и полагање заклетве председника и чланова Владе.
Председник Народне скупштине обавестио је народне посланике да су, сагласно члану 90. став 1. Пословника Народне скупштине, позвани да седници, поред народних посланика, присуствују кандидати за председника и чланове Владе, као и да због епидемиолошке ситуације, осим личних гостију председнице и чланова Владе, гости нису позвани.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић навео је, да је сагласно члану 112. став 1. тачка 3. Устава Републике Србије, Предлог кандидата за председника Владе, поднео председник Републике Србије Александар Вучић, као и да је примљена сагласност Ане Брнабић, кандидаткињa за председника Владе, да прихвата кандидатуру у писаном облику.

Кандидаткиња за председника Владе Ана Брнабић Народној скупштини је представила програм Владе и предложила њен састав.

За чланове Владе Републике Србије, Ана Брнабић предложила је: Бранка Ружића за првог потпредседника Владе и министра просвете, науке и технолошког развоја, Бранислава Недимовића за потпредседника Владе и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, проф. др Зорану Михајловић за потпредседницу Владе и министарку рударства и енергетике, Небојшу Стефановића за потпредседника Владе и министра одбране, Мају Гојковић за потпредседницу Владе и министарку културе и информисања, Синишу Малог за министра финансија, Анђелку Атанасковић за министарку привреде, Ирену Вујовић за министарку за заштиту животне средине, Томислава Момировића за министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Татјану Матић за министарку трговине, туризма и телекомуникација, Мају Поповић за министарку правде, Марију Обрадовић за министарку за државну управу и локалну самоуправу, Гордану Чомић за министарку за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Александра Вулина за министра унутрашњих послова, Николу Селаковића за министра спољних послова, Јадранку Јоксимовић за министарку за европске интеграције, др Златибора Лончара за министра здравља, проф. др Дарију Кисић Тепавчевић за министарку за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Радомира Ратка Дмитровића за министра за бригу о породици и демографији, Вању Удовичића за министра за спорт и омладину, Милана Кркобабића за министра за бригу о селу, Ненада Поповића за министра без портфеља и Новицу Тончева за министра без портфеља.

У току седнице, Народна скупштина је, на основу Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала престанак мандата пре истека времена на које је изабран, народном посланику Новици Тончеву, даном подношења оставке.

У току седнице, Народна скупштина је, на основу Одлуке Републичке изборне комисије о додели мандата народних посланика ради попуне упражњених посланичких места у Народној скупштини и Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, потврдила мандате народним посланицима Невени Вујадиновић, Петру Весовићу, Немањи Поповићу, Милану Југовићу, Мирели Раденковић, Босиљки Срдић, Борису Бурсаћу и Ацу Петровићу са Изборне листе „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ“ и Љиљани Кузмановић Вујаковић са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ПОБЕДА ЗА СРБИЈУ, након чега су новоизабрани народни посланици положили заклетву. Председник Народне скупштине Ивица Дачић им је, у име Народне скупштине и своје име, честитао и пожелео успешан заједнички рад.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о јединој тачки дневног реда седнице, председник Народне скупштине Ивица Дачић одредио је, као Дан за гласање, среду, 28. октобар 2020. године, са почетком у 19.23 часова.

Дан за гласање

У Дану за гласање, народни посланици су јавном прозивком гласали о програму Владе и предлогу за избор председника и чланова Владе. Већином од 227 гласа народних посланика Народна скупштина усвојила је програм Владе и изабрала је за председницу Владе Републике Србије Ану Брнабић и чланове Владе у предложеном саставу.

Полагање заклетве председника и чланова Владе

После гласања, председник, потпредседници и министри у Влади положили су заклетву читањем текста утврђеног законом и потписали текст заклетве.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић честитао је председнику, потпредседницима и министрима на избору и пожелео им успех у раду.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање једине тачке дневног реда ове седнице и одлучивање о њој, председник Народне скупштине Ивица Дачић закључио је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву.


Фото галерија

Видео (10)

Среда, 28. октобар 2020. | Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 28.10.2020. (I)

Среда, 28. октобар 2020. | Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 28.10.2020. (II)

Среда, 28. октобар 2020. | Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 28.10.2020. (III)

Среда, 28. октобар 2020. | Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 28.10.2020. (IV)

Среда, 28. октобар 2020. | Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 28.10.2020. (V)

Прикажи још Преостало видео снимака: 5


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
недеља, 29. новембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја