28. јануар 2017. Потпредседница Чомић на 10. Форуму Европа – Украјина у Пољској

28. јануар 2017. Потпредседница Чомић на 10. Форуму Европа – Украјина у Пољској

Субота, 28. јануар 2017.

Потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић на 10. Форуму Европа - Украјина

У организацији Института за источне студије, у Жешуву, Пољска, од 27. до 28. јануара 2017. године oдржан је 10. Форум Европа - Украјина, са главном темом Прилике које се не пропуштају.


У раду Форума учествовало је око 1000 учесника из 26 земаља и то представници влада, парламената, универзитета и научних института. На преко 30 панела током трајања Форума говорило се о економском потенцијалу Украјине, енергетској безбедности, међународним односима, утицају културе и историјског памћења на актуелне односе међу државама, могућностима за регионални развој и сарадњу са партнерима из Пољске, али и других европских земаља. Посебан осврт је направљен на спровођење реформи у Украјини, могућности које проистичу из Споразума о придруживању ЕУ - Украјина и стварање подстицајног окружења за развој локалне самоуправе и цивилног друштва.

Потпредседница Народне скупштине и чланица Одбора за европске интеграције Гордана Чомић, говорила је на пленарној сесији на тему Суверенитет, демократија, развој: како су се источна и централна Европа мењале у протеклих 25 година, која је одржана 28. јануара 2017. године. Учесници пленарне сесије били су и Виктор Долидзе, министар за европске и евроатлантске интеграције Грузије, Михал Кацевич, новинар из Пољске, Андријус Кубилијус, бивши премијер Литваније, Анaтолиј Кинк, председник Удружења индустријалаца и предузетника Украјине и Јан Малицки, директор Центра за источноевропске студије Универзитета у Варшави, Пољска.

Чомић је учеснике сесије подсетила на различите периоде кроз које су пролазиле земље централне и источне Европе у последњих 25 година, али и Србија, истичући неопходност препознавања вредности владавине права, људских права и слобода као кључних вредности за будућност. Додала је да се будући ток догађаја у Европи не може предвидети и изразила наду да је Европа научила лекције из прошлости, те да више неће бити ратних сукоба на њеној територији. Истакла је да Европска унија пред собом има велики задатак, који се пре свега огледа у враћању поверења у своју политику договора и у вредност људских права, слобода и толеранције међу људима, као и да Србија има консензус о европском путу, који ни на један начин неће бити нарушен у будућности.

Током сесије, учесници су се сложили да морају истрајати у напорима да очувају европске вредности, консолидују Европску унију и успешно превазиђу све препреке на том путу, јер Европска унија нема алтернативу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 30. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја