24. децембар 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и амбасадор Републике Кубе у Србији Густаво Тристо дел Тодо

24. децембар 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и амбасадор Републике Кубе у Србији Густаво Тристо дел Тодо

Уторак, 24. децембар 2019.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић разговарао са амбасадором Републике Кубе у Србији

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије проф. др Владимир Маринковић састао се данас у Дому Народне скупштине са амбасадором Републике Кубе у Србији Њ.Е. Густавом Триста дел Тодом.


Маринковић је оценио да су парламентарни односи двеју земаља традиционално добри, подсетивши на активности и рад Посланичке групе пријатељства са Кубом, која има 44 члана, што говори о великој заинтересованости посланика за развој пријатељских односа са овом земљом.

Он је нагласио да су остварене добре међудржавне везе у пољопривреди, медицини, грађевинарству, информатици и многим другим областима, али да увек постоји простор да се економска и политичка сарадња двеју земаља унапреди и интензивира.

„Потребно је да ојачамо трговинску размену, унапредимо културну сарадњу и везе у области спорта, као и да поспешимо туризам, јер су ови видови сарадње неопходни и важни у свим сегментима друштвеног и социјалног живота“, подвукао је потпредседник.

Маринковић је указао да спољна политика коју воде председник, Влада и парламент Србије подразумева да наша земља жели да сарађује са свима који је третирају као равноправног партнера у политичкој и економској сфери.

Потпредседник је, такође, изразио захвалност амбасадору на принципијелном ставу Републике Кубе по питању територијалног интегритета и суверенитета наше државе.

„Нема решења на Косову без Србије. Наша земља има легитимне интересе на том простору, јер се тамо налази наша културна, историјска и религијска баштина“, поручио је Маринковић.

Амбасадор Републике Кубе у Србији Густаво Тристо дел Тодо упознао је потпредседника Народне скупштине са актуелном политичком ситуацијом у земљи, подсетивши да је досадашњи министар туризма Мануел Мареро Круз именован за премијера Кубе, првог у историји земље после 43 године.

Он је изразио уверење да ће парламенти Србије и Кубе наставити да негују добре односе, додавши да очекује организовање међусобних посета посланика након завршетка парламентарних избора и успостављања новог сазива парламента у Србији.

Амбасадор је подвукао да постоји простор за унапређење привредне сарадње и повећање трговинске размене, посебно када је реч о производњи лекова и нагласио да Србија може да рачуна на политичку подршку Кубе, која подржава позицију Србије према косовском питању.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 1. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја