5. септембар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са новоименованим нерезиденцијалним амбасадораом Републике Јерменије Њ.Е. Ашотом Ховакимијаном

5. септембар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са новоименованим нерезиденцијалним амбасадораом Републике Јерменије Њ.Е. Ашотом Ховакимијаном

Четвртак, 5. септембар 2019.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић састао се са новоименованим амбасадором Јерменије

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић поздравио је новоименованог нерезиденцијалног амбасадора Републике Јерменије, са седиштем у Прагу Њ.Е. Ашотом Ховакимијаном, пожелевши му добродошлицу и успешан рад .


Потпредседник Арсић је упознао амбасадора са податком да Посланичка група пријатељства са Јерменијом броји 19 чланова и да управо узајамним посетама чланова група пријатељстава и чланова радних тела парламената можемо унапредити међупарламентарну сарадњу.

Арсић је истакао да је потребно унапредити сарадњу у области привреде, економије, одбране а нарочито истакао област културе, јер је култура битно обележје људског друштва, које представља одраз сваког народа, језика и обичаја, кроз коју се два народа лакше и боље повезују.

У наставку разговора Арсић је захвалио Републици Јерменији на принципијелном ставу те земље по питању територијалног интегритета Србије и информисао амбасадора о стању на Косову и Метохији. Упознао га је са чињеницом да су још увек на снази антицивилизацијске и протиправне таксе које је Приштина увела на робу из Србије и БиХ и указао на формирање тзв. војске Косова, која је супротна резолуцији 1244 Савета безбедности УН. Арсић је додао да Србија хоће да преговара и да је дијалог једино исправно решење, али да Приштина не жели да преговара, пре свега да укине поменуте таксе и да поштује одредбе Бриселског споразума.

Арсић је навео да ће у периоду 13–17. октобра ове године, Београд бити домаћин 141. скупштине Интерпарламентарне уније и изразио наду да ће делегација Јерменије узети активно учешће на највишем нивоу.

Амбасадор Јерменије се сложио са Арсићем да је сарадња кроз посланичке групе пријатељстава кључна за унапређење парламентарне сарадње. Од великог значаја за оба народа је да се либерализује визни режим и да се до краја године у Јеревану отвори српска амбасада, оценио је амбасадор. Амбасадор је навео да ће председник Јерменије у октобру посетити Србију и том приликом ће бити потписано више споразума који ће унапредити билатералну сарадњу две земље. Упознао је потпредседника Арсића са актуелном унутрашњом и спољно-политичком ситуацијом у његовој земљи, истакавши да је прошле године у Јерменији изабрана нова Влада и Парламент и донесен нови Устав.

На крају састанка, саговорници су оценили да узајамним посетама високих званичника и парламентараца треба унапредити сарадњу у свим областима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 6. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја