5. јул 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић са  делегацијом Скупштине региона Европе

5. јул 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић са делегацијом Скупштине региона Европе

Петак, 5. јул 2019.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић примио делегацију Скупштине региона Европе

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић састао се данас у Народној скупштини са члановима делегације Скупштине региона Европе (Assembly of European Regions), са којима је причао о могућностима сарадње и размене искустава и добре праксе у постизању равномерног регионалног развоја.


Потпредседник Маринковић истакао је у разговору да је неравномерна развијеност региона проблем држава Западног Балкана, и да су велики градови увек далеко развијенији и богатији од осталих подручја, те да је присутна миграција становништва из руралних средина у градове. Маринковић је навео да потенцијал за развој пољопривреде и туризма у руралним срединама у Србији треба искористити, да је битно да се подстакне развој локалних самоуправа, и тиме да се мотивишу млади да остају да живе и раде у сеоским срединама.

Маринковић је указао да Влада Србије чини напоре да се постигне равномерни развој свих делова Србије и децентрализација, тиме што се улаже у градњу инфраструктуре, нарочито путева. Навео је да су постигнути значајни резултати на том пољу, градња Коридора 10 се приводи крају, у изградњи је и Коридор 11, који повезује Србију са Црном Гором, а у плану је и изградња аутопута Београд-Прокупље-Приштина-Тирана, како би се постигло јачање економске сарадње и са Албанијом.

Председник Скупштине региона Европе Магнус Бернтсон (Magnus Berntsson) навео је да ова независна мрежа окупља регионе из 35 држава и 15 међурегионалних организација, и указао да се сарадња са државама одвија на нивоу националних влада, тако што им се пружа информација о различитим моделима децентрализације, али и са локалним и регионалним властима, тако што им се пружа подршка у коришћењу европских фондова и кроз дељење примера добре праксе.

Саговорници су се сложили да поред већ постојеће сарадње Скупштине региона Европе са АП Војводином, може да се интензивира сарадња и са другим локалним самоуправама у Србији, кроз размену искустава и примера добре праксе у развоју региона и сарадње са ЕУ и коришћења њених предприступних фондова.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
петак, 21. фебруар

Цео календар догађаја