28. март 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и посланици немачког Бундестага

28. март 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и посланици немачког Бундестага

Четвртак, 28. март 2019.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић примио групу посланика немачког Бундестага

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић примио је данас групу посланика немачког Бундестага, који бораве у посети Србији.


Он је истакао да је важно разговарати са свим представницима политичког живота у Немачкој, како би се политичка и економска сарадња држава унапређивала. Он је изразио задовољство парламентарном сарадњом, а посебно јаком економском сарадњом Србије и Немачке, имајући у виду ниво немачких инвестиција и чињеницу да немачке компаније у Србији запошљавају преко 50 хиљада радника. Он је немачке посланике упознао са резултатима економских реформи у Србији, које су омогућиле привредни раст од 4,1 одсто у претходној години и три милијарди евра директних страних инвестиција.

„Захвални смо Немачкој на ангажовању у процесу развоја региона Западног Балкана, њеном доприносу регионалној стабилности и подршци коју пружа Србији на путу ка ЕУ. Ми настављамо пут ка нашем стратешком циљу, а то је пуноправно чланство у ЕУ, у чему нам је ваша подршка потребна“, истакао је Маринковић.

Он је навео да је Србији потребна подршка Немачке за наставак дијалога са Приштином, који је стопиран увођењем такси од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, што представља кршење свих цивилизацијских вредности и онога за шта се залажу и Немачка и ЕУ.

„Важно је да се дијалог настави како би се дошло до компромисног решења које ће обезбедити трајни мир и стабилност у региону. Очекујемо да ћете имати посебан сензибилитет за интерес Србије на КиМ и напоре да сачувамо безбедност грађана, али и наше хришћанске вредности, наше цркве, културу и имовину на КиМ“, поручио је Маринковић.

Немачки посланик Армин-Паулус Хампел (Armin-Paulus Hampel) истакао је да је за Немачку Србија значајан партнер у региону и фактор његове стабилности. По питању дијалога Београда и Приштине он је навео да га радује што Србија има прагматичан однос према прошлости и тражи нове путеве ка будућности, као и да интеграција балканских држава у ЕУ без Србије нема смисла. Такође, Хампел је изразио задивљеност постигнутим економским резултатима у Србији, као и постигнутим нивоом економске сарадње двеју земаља.

У разговору у коме су учествовали и посланици др Роланд Хартвиг (dr Roland Hartwig), Петр Бистрон (Petr Bystron), Надер Амин-Салехи (Nader Amin-Salehi) и Матиас Шикорски (Matthias Schikorski) разговарало се и о процесу преговора Србије и ЕУ о чланству, актуелним питањима у ЕУ, страним инвестицијама у Србији и НАТО.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5