20. март 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са пољском парламентарном делегацијом

20. март 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са пољском парламентарном делегацијом

Среда, 20. март 2019.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао са пољском парламентарном делегацијом

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао је у Народној скупштини са делегацијом Посланичке групе за сарадњу са земљама Западног Балкана Парламента Републике Пољске, предвођену председником Групе Ришардом Терлеским, о унапређењу парламентарне сарадње и европским интеграцијама Србије.


Верољуб Арсић навео је да се ове године обележава 100 година од успостављања дипломатских односа и да је то добра полазна основа за даље унапређење сарадње између Србије и Пољске на свим нивоима.

Говорећи о могућностима за унапређење парламентарне сарадње, Арсић је навео да постоји простор да се интензивира сарадња између посланичких група пријатељства и радних тела два парламента, али и у оквиру међународних парламентарних институција и форума.

Ришард Терлески се сложио са потпредседником Народне скупштине да односе између две државе треба даље развијати и унапређивати, имајући у виду да су Србија и Пољска важни чиниоци безбедности и привреде Европе. Терлески је указао да би могла да се успостави тешња сарадња између одбора који се баве привредом, економијом и пољопривредом, као и одбора за европске послове два парламента.

У циљу координисане активности и размене мишљења о темама које су од обостраног значаја и које захтевају заједничку активност, корисно би било и да се сарадња подигне на ниво комисије за сарадњу између Сејма и Народне скупштине, заједнички су оценили саговорници.

Терлески је указао и на могућност успостављања ближих односа између Србије и Пољске у оквиру региона Централно-источне Европе, наводећи иницијативу „Три мора“.

Саговорници су се на састанку осврнули и на процес европских интеграције Србије. Потпредседник Арсић је истакао да Србија ради на спровођењу реформи и усклађивању домаћег законодавства са европским и захвалио се Пољској на константној подршци и ставу да критеријуме који су постављени Србији за чланство у ЕУ не треба мењати.

Он је истакао и да је највећи изазов Србије ситуација у јужној српској покрајини Косово и Метохија. Србија од 2012. године активно ради на решавању проблема на КиМ, проналаском одрживог решења које ће бити резултат договора, навео је Арсић и додао да је наша земља испунила све обавезе предвиђене Бриселским споразумом, док привремене косовске институције нису испуниле своју једину обавезу – формирање Заједнице српских општина, која би осигурала боравак и живот Срба на КиМ.

Арсић је додао и да Приштина ремети преговоре тиме што је затражила пријем тзв. Косова у међународне институције, као што су Интерпол, ММФ и УНЕСКО, али и увођењем такси од 100 одсто на робу из Србије. Нестабилност у региону угрожава и економски развој и социјални положај грађана који живе на КиМ, истакао је Арсић и додао да је свака подршка да се преговори наставе, подршка да се успостави мир у региону.

Терлески је навео да је Србија у врху земаља кандидата која има највеће шансе да буде примљена у ЕУ и нагласио да се Пољска залаже да се тај процес убрза, као и да се рационализују услови који су постављени за пријем Србије у ЕУ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5