22. фебруар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић са министром спољних послова Републике Бурунди Езекјелом Нибижиром

22. фебруар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић са министром спољних послова Републике Бурунди Езекјелом Нибижиром

Петак, 22. фебруар 2019.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао са министром спољних послова Републике Бурунди Езекјелом Нибижиром

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић поздравио је, у име председнице Народне скупштине и своје лично име, министра спољних послова Републике Бурунди и пожелео му добродошлицу у Београд.


Потпредседник Арсић је указао на традиционално добре односе две земље, који датирају још из периода бивше Југославије и заједничких активности у Покрету несврстаних земаља и изразио наду да ће се овако добри односи развијати и у будућности.

Арсић је истакао да поред билатералне и парламентарне сарадње, постоји простор за унапређење сарадње и у областима економије, образовања, науке и одбране. Нарочито је битно да унапредимо сарадњу у области културе, јер, како је навео Арсић, кроз културну размену и обичаје, два народа могу ближе да се упознају.

Потпредседник је изразио захвалност Републици Бурунди на повлачењу признања једнострано проглашене независности тзв. Косова, односно на поштовању територијалног суверенитета Србије и истакао да такав став говори о томе да Бурунди поштује принципе међународног права и основних начела Уједињених нација.

Арсић је упознао министра спољних послова са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији и тим поводом истакао да се Србија све време залаже за конструктивни дијалог Београда и Приштине, али да догађаји који су иза нас не иду у прилог дијалогу. Указао је на кршење Резолуције 1244 СБ УН од стране привремених институција у Приштини формирањем тзв. војске Косова и увођењем противправних такси од 100 одсто на робу која стиже из Србије.

Министар спољних послова Бурундија Езекјел Нибижира истакао је да је та земља увек била на страни Србије и да је због тога и повукла одлуку о признавању независности тзв. Косова и додао да је Бурунди увек против сецесије. Нибижера је навео да су претходне посете и разговори са високим званичницима Републике Србије били успешни и изразио наду за унапређењем свеукупних односа две земље.

Саговорници су се сложили да се разменом посета парламентараца две државе и кроз Посланичке групе пријатељства могу унапредити парламентарни односи. Арсић и Нибижира су указали на важност заступања заједничких интереса у међународним организацијама као и на значај економске сарадње коју је неопходно надоградити.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 13. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја