18. јануар 2019. Шеста пленарне седнице Националног конвента о Европској унији

18. јануар 2019. Шеста пленарне седнице Националног конвента о Европској унији

Петак, 18. јануар 2019.

Потпредседник Народне скупштине Арсић обратио се на отварању Шесте пленарне седнице Националног конвента о Европској унији

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић обратио се на отварању Шесте пленарне седнице Националног конвента о Европској унији, која је одржана данас у Народној скупштини.


Потпредседник Арсић је истакао да је Национални конвент постао главни механизам за укључивање цивилног друштва у процес преговарања са Европском унијом. Својим радом, Конвент доприноси транспарентности процеса преговарања и доступности информација, кроз дијалог између ОЦД, стручњака, привреде, синдиката и професионалних удружења са једне стране, Народне скупштине са друге стране и Владе са треће стране, нагласио је Арсић.

Потпредседник Арсић је указао да је сарадња Народне скупштине са Конвентом, која је успостављена усвајањем Резолуције о улози Народне скупштине и начелима у преговорима о приступању Републике Србије Европској унији, велико достигнуће и да је представници институција ЕУ наводе као пример добре праксе.

Верољуб Арсић је у свом обраћању истакао и да је у садашњем сазиву Парламента већинска подршка народних посланика чланству Србије у ЕУ и да Народна скупштина кроз законодавне активности ради на даљем стварању услова за реформе у свим областима друштва.

На отварању Шесте пленарне седнице обратио се и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, истичући да Конвент представља стуб дебате и консензуса цивилног друштва када је реч о приступању Србије ЕУ. Нагласио је да су препоруке и анализе које даје Конвент веома детаљне и корисне.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић навела је да је према истраживањима јавног мњења, које спроводи то Министарство на сваких шест месеци, подршка грађана европском путу Србије стабилна. Јоксимовић се осврнула и на коришћење ИПА фондова и финансијске помоћи ЕУ.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да је Национални конвент одличан механизам за дијалог Владе и цивилног друштва, који значајно олакшава рад Владе. Заједнички циљ је Србија у ЕУ, као земља владавине права, у којој постоје социјална права и економске слободе, односно европски стандард живота, навела је Брнабић.

Шеста пленарна седница Националног конвента о Европској унији посвећена је програму економских реформи, као и реформама у областима образовања, здравства, рада, политици запошљавања и социјалној политици.

Видео (1)

Четвртак, 17. јануар 2019. | Шеста пленарна седница Националног конвента о Европској унији 18.01.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 16. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја