24. октобар 2018. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и посланик немачког Бундестага Петер Бајер

24. октобар 2018. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и посланик немачког Бундестага Петер Бајер

Среда, 24. октобар 2018.

Потпредседник Народне скупштине Арсић разговарао са послаником немачког Бундестага

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао је у Народној скупштини са послаником немачког Бундестага Петером Бајером о сарадњи две државе, европским интеграцијама Србије и актуелној ситуацији у вези дијалога Београда и Приштине.


Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић истакао је да су односи између Републике Србије и Савезне Републике Немачке добри и да је сарадња на високом нивоу, како на политичком, тако и на економском пољу. Арсић је изразио захвалност Немачкој на снажној подршци европским интеграцијама Србије, а истакао је и да је Немачка највећи инвеститор у Србији и да немачке компаније запошљавају преко 45.000 српских радника.

Говорећи у вези са Косовом и Метохијом, Арсић је навео да је неопходно да се наставе разговори са албанском страном, како би се дошло до трајног и одрживог решења. Потпредседник Народне скупштине је истакао да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином, упркос томе што је српска страна испунила све обавезе предвиђене Бриселским споразумом, док албанска страна није испунила ниједну. Нормализација односа између Срба и Албанаца кључна је за политичку стабилност и економски напредак целог региона Западног Балкана, навео је Верољуб Арсић и нагласио да је подршка Немачке наставку тог дијалога веома битна.

Посланик Бундестага Петер Бајер сложио се да су односи Србије и Немачке добри, и посебно похвалио висок ниво међупарламентарне сарадње. Он је изнео и иницијативу да се, као подршка Берлинском процесу, који се одвија на нивоу Влада, подстакне и сарадња између парламентараца Бундестага и држава Западног Балкана, имајући у виду значајну улогу коју имају парламенти у сваком друштву. Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Бајер је упознао потпредседника Народне скупштине са познатим ставовима Немачке по питању статуса Косова и предлозима о корекцији граница.

Немачки посланик је нагласио и да се Немачка искрено залаже за дијалог Београда и Приштине, јер је заинтересована за мир и безбедност овог дела Европе. Бајер се сложио са Арсићем да крајње решење треба да буде одрживо и трајно и да стране треба да се искрено заложе за изналажење решења у интересу свих грађана, а које ће допринети стабилности целог региона.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5