23. октобар 2018. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић примио делегацију стафера Конгреса САД

23. октобар 2018. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић примио делегацију стафера Конгреса САД

Уторак, 23. октобар 2018.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић примио делегацију стафера Конгреса САД

Потпредседник Народне скупштине проф.др Владимир Маринковић примио је данас делегацију стафера, асистената, конгресмена Представничког дома и Српског кокуса, који бораве у посети Републици Србији.


На састанку је било речи о јачању веза Народне скупштине и америчког Конгреса и Сената, развоју укупних билатералних односа двеју земаља, европским интеграцијама Србије, као и регионалној стабилности, енергетици и дијалогу Београда и Приштине.

Потпредседник Маринковић истакао је да је у последњих пар година сарадња Српског кокуса и Народне скупштине веома добра и поздравио личну сарадњу америчких сенатора и конгресмена са српским посланицима. Он је оценио да простора за даље унапређење сарадње има, као и да лично подржава идеју о разговорима парламената и влада о стратешком партнерству двеју земаља.

Такође, Маринковић је захвалио на подршци САД у процесу европских интеграција и имплементацији економских реформи које се спроводе у Србији. Он је поновио да је Србија војно неутрална земља, која има добру сарадњу са НАТО у циљу обезбеђивања сигурности и безбедности, а народни посланици су посвећени томе да дају свој допринос у борби против глобалног тероризма. Потпредседник је посебно нагласио важност очувања регионалне стабилности на Западном Балкану, која представља основ за јачање економске сарадње и трговинских веза.

Говорећи о Косову и Метохији, Маринковић је навео да Србија остаје посвећена наставку дијалога, као и да јој је познат став САД по питању КиМ, и поздравио чињеницу да је америчка администрација после више деценија желела да чује аргументе и ставове Србије и да подржи дијалог Београда и Приштине.

Шесточлану делегацију стафера, асистената, конгресмена Представничког дома и Српског кокуса предводио је Чедвик Горе (Chadwick R.Gore), стафер Одбора за спољне послове америчког Конгреса.

Делегација америчког Конгреса састала се и са председником Посланичке групе пријатељства са Сједињеним Америчким Државама Драганом Шормазом и чланом ПГП Жиком Гојковићем.

Шормаз и Гојковић упознали су присутне са радом Народне скупштине, радом скупштинских одбора чији су чланови, као и делегацијама у којима активно учествују, а Шормаз је присутне информисао и да је члан ПОСП и шеф делегације у Парламентарној скупштини НАТО.

Током састанка је истакнуто да је Посланичка група пријатељства са САД једна од највећих у Народној скупштини и да броји 75 чланова. Теме састанка биле су евроинтеграције Србије , као и питање чланства наше земље у НАТО.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја