12. јул 2018. Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић разговарао са Омбудсманом Републике Турске

12. јул 2018. Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић разговарао са Омбудсманом Републике Турске

Четвртак, 12. јул 2018.

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић разговарао са Омбудсманом Републике Турске

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић разговарао је у Народној Скупштини са Омбудсманом Републике Турске Шерифом Малкочем, који борави у Србији, у званичној посети Заштитнику грађана мр Зорану Пашалићу.


Потпредседник Милићевић истакао је да актуелни ниво билатералних односа Републике Србије и Републике Турске на највишем историјском нивоу, и изразио задовољство што успешну политичку, парламентарну и економску сарадњу прати и сарадња ових независних институција две земље.

Ђорђе Милићевић упознао је саговорника и са интензивним законодавним активностима Народне скупштине у претходном периоду, као и са законски уређеним односом између Заштитника грађана и Народне скупштине. Указао је да Народна скупштина бира и разрешава Заштитника грађана, а да у оквиру своје контролне улоге, надзире његов рад, кроз разматрање годишњих извештаја о раду, које Заштитник грађана поноси надлежном Одбору за људска и мањинска права и равноправност полова. Након разматрања извештаја, Одбор предлог закључака упућује Народној скупштини, које она разматра на својој пленарној седници.

Потпредседник Народне скупштине упознао је турског Омбудсмана и са документом под називом Београдски принципи, који је усвојен на међународној конференцији одржаној Народној скупштини 2012. године, која се бавила разматрањем односа националних институција за заштиту и промоцију људских права и парламената.

Омбудсман Републике Турске Шериф Малкоч истакао је важност сарадње са Заштитником грађана Републике Србије, у циљу размене искустава у раду и примера добре праксе. Потпредседника Милићевића упознао је и са заједничком иницијативом за оснивање Балканске мреже омбудсмана, што би допринело унапређењу остваривања људских права на Балкану и очувању мира и стабилности у региону.

Састанку су присуствовале и чланице Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Елвира Ковач и Милена Турк, као и Заштитник грађана мр Зоран Пашалић са сарадницима и амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5