3. јул 2018. Потпредседник Маринковић и генерални директор МИП Израела

3. јул 2018. Потпредседник Маринковић и генерални директор МИП Израела

Уторак, 3. јул 2018.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић разговарао са генералним директором МИП Израела

Потпредседник Народне скупштине и председник ПГП са Израелом проф. др Владимир Маринковић разговарао је данас са генералним директором Министарства иностраних послова Израела Јувалом Ротемом.


Маринковић је упознао саговорника са низом заједничких активности Народне скупштине и амбасаде Израела у Србији у претходном периоду, као што је обележавање 25 година од поновног успостављања дипломатских односа Србије и Израела, на шта је Народна скупштина веома поносна. Он је сарадњу парламената двеју земаља оценио као динамичну, посебно на нивоу радних тела и група. ПГП са Израелом је једна од највећих група пријатељстава у Народној скупштини и што је још важније у њој постоји потпуни консензус и позиције и опозиције око унапређења сарадње са Израелом, истакао је Маринковић.

Он је додао да је Народна скупштина дала важан допринос реституцији јеврејске имовине у Србији доношењем посебног закона, чиме је постала прва земља у региону која је ово питање решила на овај начин. Такође, Маринковић је најавио и доношење закона о подизању меморијала жртвама холокауста на Старом сајмишту, а ову прилику је искористио да се захвали на подршци израелских експерата у припреми изложбе о Јасеновцу која је била постављена у УН. Он је додао да Србија наставља активности на очувању сећања на жртве холокауста и својим учешћем у Међународној алијанси за сећање на холокалуст.

„Поштујемо позицију Израела данас у вези са догађајима на Блиском Истоку и надамо се да ће истрајати у очувању својих националних интереса, без обзира на притиске којима је изложен. Такође, захвални смо Држави Израел на принципијелном ставу по питању нашег територијалног интегритета и суверенитета. Ми се залажемо за наставак дијалога и имплементацију Бриселског споразума“, навео је Маринковић.

Потпредседник Народне скупштине је оценио да простора за унапређење сарадње двеју земаља има посебно на економском плану, али и плану науке, културе и образовања.

Генерални директор Министарства иностраних послова Израела Јувал Ротем захвалио је потпредседнику Маринковићу на личном ангажовању на унапређењу и јачању односа Србије и Израела. Он је оценио да две земље нису искористиле пун потенцијал развоја односа.

Ротем је додао да се на Блиском Истоку догађају промене и да израелско-арапски конфликт није једини на том простору. Он је оценио да је арапско пролеће променило климу на Блиском Истоку и донело нове могућности Израелу и његовој дипломатији. Ротем је навео и да је у плану успостављање заједничког економског комитета Србије и Израела како би се унапредила сарадња у области економије, али и ИТ индустрије и пољопривреде.

Генерални директор МИП Израела истакао је да је став његове земље по питању КиМ принципијелна одлука и да не види ниједан разлог зашто би се мењала.

Члан ПГП са Израелом и председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун навео је да простора за унапређење билатералне сарадње има, посебно на плану безбедности, имајући у виду заједнички изазов као што је териризам. Он је додао да је Србији потребна модерна технологија посебно када је у питању производња хране. Дрецун се захвалио на подршци Израела суверенитету и територијалном интегритету Србије и оценио такав став као одговорно политичко понашање.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
среда, 19. фебруар

Цео календар догађаја