15. јун 2018. Потпредседник Маринковић и министар одбране Словачке Републике Гајдош

15. јун 2018. Потпредседник Маринковић и министар одбране Словачке Републике Гајдош

Петак, 15. јун 2018.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић примио министра одбране Словачке Републике

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић разговарао је данас са министром одбране Словачке Републике Петером Гајдошем, који борави у званичној посети Републици Србији.


Потпредседник Маринковић истакао је у разговору да је Народна скупштина задовољна нивоом политичке сарадње са институцијама Словачке Републике, о чему говори и недавна посета председника парламента Словачке Србији. Он је навео да у укупним билатералним односима има места за унапређење војне и одбрамбене, али и економске сарадње двеју земаља.

Потпредседник Маринковић се захвалио министру Гајдошу на подршци коју Словачка Република даје државном суверенитету Србије када је у питању њена јужна покрајина Косово и Метохија и на принципијелном ставу поштовања међународног права и конвенција. Такође, Маринковић се захвалио на подршци у остваривању главног спољно-политичког циља Србије, а то је чланство у ЕУ. Он је додао да ће Србија и њен парламент наставити да унапређују права словачке националне мањине у Србији у складу са највишим европским стандардима. Он је изразио очекивање да ће се и економска сарадња двеју земаља унапредити, а трговинска размена подићи са садашњих 700 милиона на милијарду евра. Маринкиовић је изразио задовољство што Србија и Словачка Република учествују у мултилатералним операцијама и поручио да ће парламент такву сарадњу подстицати у будућности.

Министар одбране Словачке Републике Петер Гајдош навео је да став Словачке Републике о Косову и Метохији остаје непромењен, доследан и чврст. Он је истакао да је Србија неспорно приоритет у спољној политици његове земље, која снажно подржава територијални интегритет Србије и интеграцију у ЕУ. Он је изразио задовољство што Србија и Словачка, поред сарадње у међународним операцијама, добро сарађују и у борби против тероризма, екстремизма и нелегалних миграција.

Чланица одбора за одбрану и унутрашње послове и за европске интеграције Дубравка Филиповски посебно је поздравила залагање Словачке Републике током председавања Савету ЕУ за отварање преговарачких поглавља Србије, а посебан утисак током председавања оставио је развој женског предузетништва у Словачкој, што је Србија као модел преузела и имплементирала. Она је похвалила сарадњу двеју земаља у области одбране и безбедности и нагласила посебну важност унапређења сарадње у области сајбер безбедности и ванредних ситуација. Филиповски је оценила да ова посета представља почетак сарадње ресорних парламентарних одбора са циљем очувања европске безбедности.

Састанку је присуствовао и члан Одбора за одбрану и унутрашње послове Александар Марковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
среда, 19. фебруар

Цео календар догађаја