7. децембар 2016. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са делегацијом Светске јеврејске организације за реституцију

7. децембар 2016. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са делегацијом Светске јеврејске организације за реституцију

Среда, 7. децембар 2016.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао са делегацијом Светске јеврејске организације за реституцију

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао је, у Дому Народне скупштине, са делегацијом Светске јеврејске организације за реституцију и том приликом изразио задовољство поводом посете као прилике за додатно унапређење сарадње по питању од посебног значаја, које има карактер глобалне, односно универзалне правде.


Арсић је истакао да Србија вреднује оснивачке циљеве и ауторитет Светске јеврејске организације за реституцију и додао да су у Другом светском рату припадници српског и јеврејског народа претрпели велика страдања, која су ојачала међусобно разумевање.

Арсић је навео да је Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника, донет почетком ове године и да је примена Закона већ постигла значајне резултате. Такође, истакао је да ће у оквиру поменутог Закона, почетком следеће године, односно од 1. јануара 2017. године, а на период од 25 година, ступити на снагу пружање финансијске подршке Савезу јеврејских општина Србије из буџета Републике Србије. У наставку разговора, навео је да ће се почетком следеће године у процедури наћи и Предлог закона о меморијалном центру – Старо сајмиште.

Представници Светске јеврејске организације за реституцију, на челу са шефом делегације Робертом Блохом захвалили су се Народној скупштини и Влади Републике Србије на доношењу Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника, наводећи да је Србија једина држава у Европи која је донела овакав Закон, чиме би требало да буде добар пример осталим европским земљама. „Од великог значаја је чињеница да је Закон усвојен једногласно у Народној скупштини“, навео је Роберт Блох.

Представници делегације су изразили наду да ће примена тог Закона бити успешна и да су спремни да заједничким снагама допринесу његовој што бољој реализацији.

Такође, осврнули су се на надлежност коју у овом процесу има Агенција за реституцију и Арсић је упознао делегацију са податком да Агенција за реституцију подноси годишњи извештај и да ће почетком наредне године бити видљиви први резултати примене поменутог Закона.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам, која је том приликом истакла да су односи двеју земаља одлични и пријатељски, и изразила захвалност Републици Србији на подршци коју пружа јеврејској заједници. Такође, навела је да се ове године обележава 25 година дипломатских односа Србије и Израела и додала да је амбасада Израела отворена за сва питања грађана Србије и јеврејских заједница у Србији.

Верољуб Арсић је на крају састанку истакао да је Закон донет из искрене жеље да заживи што пре и да ће Народна скупштина дати максималан допринос у вршењу надзора над применом поменутог Закона.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја