13. април 2016. Потпредседник Маринковић и делегација ПЕУС-а

13. април 2016. Потпредседник Маринковић и делегација ПЕУС-а

Среда, 13. април 2016.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић примио делегацију ПЕУС-а

Делегација Уније протестантско еванђеоских цркава и организација Србије (ПЕУС) посетила је данас Народну скупштину и разговарала са потпредседником проф. др Владимиром Маринковићем.


Пожелевши добродошлицу делегацији, потпредседник Маринковић представио је оно што Народна скупштина може да учини за цркве, верске заједнице и вернике које оне окупљају, у домену законске регулативе и улоге државе на обезбеђивању једнаких права за све, са пуним поштовањем верских, националних и мањинских права грађана Србије.

Он је истакао да је Народна скупштина посвећена томе да цркве и верске заједнице у Србији имају иста права, да верници слободно исповедају своју веру, а да као неко ко јасно одваја цркву од државе, сматра да је та једнакост довољна да сви могу слободно да промовишу своја учења.

„Једно од највећих богатстава наше земље је припадност наших грађана великом броју деноминација. Ми их све поштујемо, и то богатство различитости јесте само додатни квалитет за зближавање људи и развој толеранције, што ће се рефлектовати и на цео наш регион“, закључио је Маринковић.

Говорећи о законском оквиру који се односи на рад цркава и верских заједница, Маринковић је истакао да он данас не подразумева решења примерена времену у ком живимо и додао да се залаже за успостављање дијалога између цркава и верских заједница са свим релевантним државним органима, како би се исти унапредио. Маринковић је посебно нагласио потребу едукације младих људи за верску у религијску толеранцију, што ће им олакшати прихватање различитости у друштву.

Самуил Петровски, председник ПЕУС-а истакао је да ова Унија постоји више од 20 година и да окупља све цркве протестантског и реформистичког наслеђа, а које раде на социјалним програмима. ПЕУС је иначе чланица Европске протестантске уније, као и Светске протестантске уније, која окупља цркве и организације у преко 150 земаља света, додао је Петровски и истакао да Унија покушава да буде платформа, како би се чуо што јединственији глас цркава. Он је представио новине у раду Уније, а чланови делегације и рад својих цркава.

Десеточлану делегацију ПЕУС-а чинили су представници протестантске, баптистичке, хришћанске, баптист, ромске и Нексус цркве из Новог Сада, Ниша и Суботице.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
недеља, 7. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја