Четвртак, 24. новембар 2011.

Посланичка питања у новембру

Народни посланици су 24. новембра 2011. године, у складу са чланом 205. став 1. Пословника Народне скупштине, поставили више питања Влади Републике Србије.


На постављена питања народних посланика одговарали су: председник Владе и министар финансија Мирко Цветковић, министар здравља Зоран Станковић, министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Душан Петровић, министарка правде Снежана Маловић и министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

Посланичка питања поставили су народни посланици: Момо Чолаковић, Риза Халими, Велимир Илић, Владимир Милентијевић, Драган Шормаз, Владан Јеремић, Срђан Миковић, Мирослав Маркићевић, Милош Алигрудић, Борис Алексић, Срђан Миливојевић, Злата Ђерић, Дејан Мировић, Милан Николић и Србољуб Живановић.

Народни посланик Момо Чолаковић је у име посланичке групе ПУПС поставио питање када ће бити исплаћен дуг пољопривредним пензионерима.

Премијер Цветковић је одговорио да је последња рата за пољопривредне пензионере, која је остала као стари дуг, обезбеђена и да је исплата предвиђена за децембар ове године.

Народни посланик Риза Халими је поставио питање да ли Влада сматра да захтев за демилитаризацију може да утиче на усложавање безбедносне ситуације на подручју југа Србије, позивајући се на Извештај директора ВБА Светка Ковача.

Премијер Цветковић је упозорио народног посланика да не може да коментарише Извештај који је означен као строго поверљив.

Народни посланик Велимир Илић поставио је питање зашто су странице уговора са Фијатом, који је објављен, затамљене. Народни посланик је поставио питање да ли је тачно да је представник Владе за ''Сателит'' био државни секретар Хомен, као и да је канцеларија његове мајке бранила окривљеног у овом поступку, господина Давинића. Министру здравља, народни посланик Илић је поставио питање зашто Министарство здравља не помаже оболелима од леукемије, наводећи пример оболелог пацијента из Ивањице.

Премијер Цветковић је објаснио народном посланику, да је Фијат, као друга уговорна страна сматрао да одређене ствари не би смеле да изађу у јавност, као и да су желели да одређене делове уговора сачувају као своју комерцијалну тајну. Премијер Цветковић је подсетио народног посланика да је случај ''Сателит'' Влада наследила, као и да је Влада успела да, по коначној одлуци у поступку арбитраже, умањи износ који је морала да плати.

Министар здравља Зоран Станковић је објаснио да се ради о особи која је већ била у Италији ради трансплантације коштане сржи, и да је до сада прикупљено 38 хиљада евра, а да је потребно око 120 хиљада евра, као и да је писмена документација упућена надлежној служби Републичког фонда здравственог осигурања.

Народни посланик Владимир Милентијевић је поствио питање шта је разлог што Влада није доставила Народној скупштини декларацију о насталој ситуацији на Косову и Метохији и да ли Влада планира да достави неку декларацију о којој би народни посланици расправљали.

Премијер Цветковић је објаснио да оно што је било до Владе, у складу са претходном Резолуцијом, припремљено  и предато, што је Народна скупштина и имала прилике да разматра. Што се тиче будућности, Влада је спремна да изађе са новим папиром, али зато тражи подршку свих, имајући у виду да се ради о питању које је од значаја за читаву државу.

У додатном питању народни посланик Милентијевић је навео да је у дијалогу Београда и Приштине, Приштина добила своје држављанство, саобраћајне дозволе и таблице, као и Врховни суд Косова, а да споразумом није остављена могућност Србима на Косову и Метохији да имају све горе наведено. Милентијевића је интересовало како поред ових чињеница Влада објашњава да није признала Косово, и да ли је прекршен Устав Републике Србије, Резолуција 1244 и све декларације које је донела Народна скупштина.

Премијер Цветковић је поновио да Влада, као што је и зацртала и објавила, неће учинити ниједан корак у правцу признања Косова, нити имплицитно нити експлицитно.

Народни посланик Драган Шормаз је поставио више питања везаних за корупцију у Србији.

Министарка правде Снежана Маловић је подсетила народне посланике да је Влада 2008. године поставила пет циљева рада. Један од тих пет циљева је и интензивирање борбе против организованог криминала, криминала уопште и корупције. Од оснивања па до данашњих дана, Влада је конкретним корацима показала да је посвећена том циљу, истакла је Маловић и додала, да је још 2008. године усвојен Закон о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, као и да је примена овог Закона довела до тога да вредност одузете имовине из криминала сада износи преко 250 милиона евра. Министарка је указала народном посланику, да иако је спремна да разговара о појединим примерима корупције, ипак предкривични поступци не могу да буду тема разговора, осим унутар полиције и тужилаштва као органа који су надлежни да испитају такве појаве.

Народни посланик Владан Јеремић је поставио питање који су разлози искључења електричне енергије Србима са севера Косова и Метохије, односно шта држава планира да им омогући и уради по том питању.

Председница Народне скупштине обавестила је народног посланика да ће добити одговор на постављено питање у писаној форми.

Народни посланик Срђан Миковић је посатавио два питања. Миковића је интересовало, с обзиром да је заштита ауторских права стандард у Европи и у свету, да ли, пошто се воде спорови између удружења аутора музике (нпр. Сокоја) и других и РТС-а као националног јавног сервиса у погледу извршења и неизвршења обавеза према ауторима, то може негативно да утиче на углед Србије, као и да ли је нешто учињено ради разрешења спора. Друго питање се односило на то како тече поступак ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању, колико је земаља до сада ратификовало Споразум и када се очекује завршетак овог процеса.

Премијер Цветковић је објаснио да ће одговор на прво постављено питање народни посланик добити у писаној форми. На друго питање, премијер Цветковић је одговорио да свега две, три земље нису још ратификовале документ, као и да је данас Француска ратификовала Споразум.

Народни посланик Мирослав Маркићевић је поставио питање, зашто је приликом усвајања ребаланса буџета за 2011. годину, одбијен његов амандман којим је хтео да обезбеди средства из буџета за изградњу Центра за дневни боравак деце ометене у развоју у Чачку.

Премијер Цветковић је обавестио народног посланика да је овај случај у процедури и да ће бити решен.

Народног посланика Милоша Алигрудића је интересовало, када је донета уредба о посебном начину обраде података садржине матичних књига за подручје АП КиМ, какав је био став појединих ресорних министара, као и какав је био став Министарства првосуђа поводом ове уредбе.

Министарка Маловић је објаснила свој лични став, обзиром да је Министарство правде предлагач поменуте уредбе. Маловић је потврдила да је била за ту уредбу, пошто је и предложила исту.

Као додатно питање, народни посланик Алигрудић је питао зашто и на основу чега, односно на основу којег закона је министарка Маловић то предложила, а Влада донела такву уредбу.

Министарка Маловић је објаснила да је Министарство правде предложило уредбу, због тога што је Министарство правде надлежно да примењује Закон о заштити података о личности, пошто су били и предлагачи Закона, који је у Народној скупштини усвојен 2008. године.

Народни посланик Борис Алексић је поставио питање због чега је Влада увела санкције Србима на северу Косова. Због чега су им уведене рестрикције струје, ко управља ЕПС-ом, као и због чега им је уведен ПДВ.

Премијер Цветковић је истакао да су наводи народног посланика нетачни. Цветковић је објаснио да не само да Влада није увела санкције, већ пуним капацитетима помаже наше грађане који живе тамо, као и да Влада помаже како директно финансијски, тако и на сваки други начин. Цветковић је потврдио да о било каквим санкцијама не може бити никакве речи.

Народни посланик Алексић је у допунском питању тражио објашњење због чега Влада није разминирала авио-бомбу која је 1999. године пала на територију Општине Звездара. Министру здравља упутио је питање, зашто нема стратегије заштите здравља од последица бомбардовања 1999. године, као и зашто зеолит није бачен на терен где је бачен осиромашен уранијум.

Премијер Цветковић је одговорио да му није познато да постоји тако велика опасност и уколико је то тачно, наћи ће се средства да се разминира авио-бомба. Министар Станковић је објаснио народном посланику да постоји стратегија коју спроводи ВМА и тиче се у више праваца испитивања, а пре свега на деци - да ли постоје последице дејства осиромашеног уранијума. Такође, у оквиру Завода за превентивну медицинску заштиту раде се контролни прегледи свих особа тј. војника, резервиста и становништва који су дошли у додир са муницијом са осиромашеним уранијумом. Истовремено, ради се и обимна студија о посттрауматском стресном синдрому од последица бомбардовања, објаснио је Станковић.

Народни посланик Срђан Миливојевић је поставио питање премијеру Цветковићу у којој фази је иницијатива за изградњу ауто-пута Појате-Крушевац-Чачак. Миливојевић је поставио и питање, пошто је донет закон о запошљавању инвалида, како може да им се обезбеди предност приликом запошљавања.

Премијер Цветковић је објаснио да Влада разматра питање шта је од инфраструктуре приоритет,  како да се обезбеде средства за финансирање да би почели радови, и то углавном на правцу који је народни посланик навео. Цветковић је додао да су разговори и за финансирње овог пута прилично одмакли, као и да је Коридор 11 од великог приоритета.

Народна посланица Злата Ђерић је поставила питање када земљорадници могу да очекују исплату заосталих пензија. Народну посланицу је интересовало да ли је Влада успела да заврши санацију школа које су оштећене у земљотресу у Краљеву. Народна посланица је поставила и питање, пошто је чула вест да се чека употребна дозвола да Винча постане нуклеарна депонија, ко је одговоран да изда употребну дозволу.

Премијер Цветковић је објаснио да је, пошто су пензије земљорадника биле појединачно сразмерно мале, направљен мањи број рата за исплату заосталих пензија, те је у једној рати било обухваћено више месечних износа пензије, али са изузетком једне велике рате која ће бити исплаћена у децембру месецу, и износ ће бити увећан за припадајућу камату. Министар Обрадовић је објаснио народној посланици да је Влада уз помоћ привреде Србије, школе довела у стање да може да се обавља настава и да ђаци могу да иду у школу. Обрадовић је напоменуо да у неколико школских објеката имају нерешено питање. Одговор на последње питање, народна посланица ће добити у писаној форми.

Народни посланик Дејан Мировић је поставио питање да ли постоји кост бенефит анализа о значају придруживања ЕУ и стицању статуса кандидата.

Премијер Цветковић је објаснио народном посланику да ЕУ има алтернативу, али и да ЕУ јесте најбоља алтернатива за Србију и за њену будућност.

Народни посланик Милан Николић је указао присутнима на тежак положај малинара у Србији и поставио питање министру Петровићу да ли ће завршна цена откупа бити 126 динара.

Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Душан Петровић обавестио је народне посланике о мерама и плановима Министарства, у коме се свакодневно одвијају састанци и озбиљне техничке дискусије о томе како да се прикупе сви потребни елементи како би се направила потпуно нова политика што се тиче малинара. У ту политику ће бити укључено обезбеђивање ђубрива за произвођаче малина, као и шта је неопходно хладњачама које имају економске проблеме. Министар Петровић је изразио уверење да се неће више поновити ситуација од ове године и то не само када је производња малина у питању, већ и воћарство уопште.

Народни посланик Србољуб Живановић је поставио питање колико Индустрија пољопривредних машина и трактора ИМТ – ИМР и Змај имају запослених, колика је годишња производња за домаће и страно тржиште, као и колико Србија увози трактора. Премијеру Цветковићу је народни посланик поставио питање колико је државних предузећа више пута приватизовано и уговори о приватизацији раскинути и који су били разлози прекида уговора. Министру просвете и науке Живановић је поставио питање шта се предузима на сузбијању педофилије.

Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Душан Петровић је одговорио да ће прецизне податке о ситуацији у ИМТ народни посланик добити писаним путем од Министарства економије. Када је реч о субвенцијама за куповину трактора, Петровић је објаснио да Министарство економије већ три године води програм тих субвенција, као и да су средства субвенционисаних кредита сада у надлежности Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде. Премијер Цветковић је изнео податке да је неуспелих приватизација било између 20 и 25 одсто. Цветковић је објаснио да је неуспешна приватизација она у којој није испоштован приватизациони уговор и да је такав уговор раскинут од стране Агенције за приватизацију и предузеће поново враћено у државно тј. друштвено власништво. Разлози за раскиде уговора су непоштовање уговорних обавеза од стране купца. Министар Обрадовић је навео да су случајеви педофилије били појединачни и изоловани, узимајући у обзир број ђака и запослених у просвети. Обрадовић је нагласио  да уколико просветна инспекција и чињенице потврде тако нешто, следе и санкције одговарајуће учињеном делу.  


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4