7. март 2019. Председница Посланичке групе пријатељства са Уједињеним Арапским Емиратима са амбасадором Уједињених Арапских Емирата у Србији

7. март 2019. Председница Посланичке групе пријатељства са Уједињеним Арапским Емиратима са амбасадором Уједињених Арапских Емирата у Србији

Четвртак, 7. март 2019.

Посланичка група пријатељства са Уједињеним Арапским Емиратима сарађује са Амбасадом УАЕ у Србији на завидном нивоу

Јелена Жарић Ковачевић, председница Посланичке групе пријатељства са Уједињеним Арапским Емиратима састала се данас са амбасадором Уједињених Арапских Емирата у Србији Њ.Е. Мубараком Саедом Ахмедом Буршаидом Алдахаријем, а тема разговора била је сарадња држава на свим нивоима.


На самом почетку састанка председница ПГП-а захвалила се на пријему поводом обележавања националног дана Уједињених Арапских Емирата у Амбасади и истакла чињеницу да је прошло 30 година од успостављања дипломатских односа две земље. Жарић Ковачевић навела је да Посланичка група пријатељства стоји на располагању за сваки вид сарадње и изразила задовољство поводом одлуке за укидање виза грађанима Србије за посету Емиратима, а која би ускоро требала да ступи на снагу, и додала да ће ова одлука допринети још ближим односима земаља.

Председница ПГП-а, искористила је прилику да се амбасадору захвали на подршци УАЕ дијалогу Београда и Приштине за који се наша страна залаже. Изразила је забринутост по питању ставова који долазе са албанске стране која покушава да радикализује своје потезе, а који се огледају у одлуци увођења такси на територији Косова и Метохије од 100 одсто на робу из централне Србије, као и настојањима да се формира тзв. војска Косова.

Амбасадор је поновио да Емирати подржавају дијалог Београда и Приштине и истакао да је мир региона од изузетне важности, као и то да радикални потези не би допринели ни једној страни. Амбасадор се сложио да су односи земаља на високом нивоу, чему је допринела и посета српског председника Уједињеним Арапским Емиратима и нагласио да су такве посете битне како би се одржавали односи и јачале политичке и економске везе.

Јелена Жарић Ковачевић, истакла је и да су билатерални односи интензивни, наводећи и посету председнице Народне скупштине Маје Гојковић Емиратима, и додала да могу бити још конкретнији, разменом посета посланичких група пријатељства. Навела је и да би сарадња на пољу културе била одличан начин да се народи ближе упознају са обичајима земаља. Председница се захвалила на инвестицијама Емирата у Србији, а које су достигле вредност од 234 милиона евра у периоду од 2013. до 2016. године и додала да је Србија отворена за сва улагања која би поспешила економски развој Србије. Том приликом изразила је захвалност на помоћи Амбасаде, у сарадњи са хуманитарним организацијама Емирата, при адаптацији основне школе у Нишу, дома здравља и болнице у Кикинди, и донацији која је додељена социјално угроженој породици из Београда. Навела је да је ПГП спреман за наставак сарадње у том смеру и да је Група пријатељства у сталном контакту са онима којима је помоћ најпотребнија.

Амбасадор Мубарак Саед Ахмед Буршаид Алдахар, изразио је задовољство због могућности да помогне онима којима је помоћ потребна и додао да ће се ангажовати у погледу реализације размене посета посланичких група пријатељства две земље. Навео је да се ове године у Уједињеним Арапским Емиратима промовише толеранција, као и да Амбасада планира низ активности којима ће указати на значај толеранције у образовним установама у Србији и понудио сарадњу у том погледу, на шта је председница ПГП-а узвратила да ће се заложити да се ова идеја и оствари.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
уторак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја