Четвртак, 4. децембар 2008.

Посете чланова Одбора Народне скупштине Републике Србије Нишу, Дољевцу и Лесковцу

Одбор за смањење сиромаштва је Међународни дан особа са инвалидитетом обележио посетом Граду Нишу 3. децембра и Дому за одрасла инвалидна лица и стара лица у Дољевцу, као и одржавањем седнице ван седишта Народне скупштине Републике Србије, у форми јавног слушања – округлог стола у Лесковцу, 4. децембра 2008. године, у згради Јабланичког округа.Одбор за смањење сиромаштва је Међународни дан особа са инвалидитетом обележио посетом Граду Нишу 3. децембра и Дому за одрасла инвалидна лица и стара лица у Дољевцу, као и одржавањем седнице ван седишта Народне скупштине Републике Србије, у форми јавног слушања – округлог стола у Лесковцу, 4. децембра 2008. године, у згради Јабланичког округа.

Делегацију Народне скупштине чинили су чланови Одбора за смањење сиромаштва, Одбора за рад, борачка и социјална питања, Одбора за здравље и породицу, Одбора за просвету, Одбора за пољопривреду, Одбора за локалну самоуправу и Одбора за равноправност полова и народни посланици. Посети Лесковцу присуствовали су и потпредседник Народне скупштине Никола Новаковић и помоћник министра рада и социјалне политике Владимир Пешић. Делегацију је предводила председница Одбора за смањење сиромаштва Снежана Стојановић Плавшић.

У Нишу, 3. децембра 2008. године, делегација Народне скупштине је у сали Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању одржала састанак са градоначелником Ниша, Милошем Симоновићем и његовим сарадницима, као и са представницима локалне управе и невладиних организација које се баве питањима особа са инвалидитетом, положајем маргинализованих група и другим аспектима сиромаштва.

Поздрављајући присутне, председница Одбора за смањење сиромашва Снежана Стојановић Плавшић указала је да наведени одбори, а на иницијативу и организацију Одбора за смањење сиромаштва, заједно учествују у Пројекту ''Јачање капацитета скупштинских одбора за смањење сиромаштва у Србији'' који од 2006. године спроводи Београдски фонд за политичку изузетност у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој, а уз подршку Европске комисије. Стојановић Плавшић је истакла да Народна скупштина не заседа само у Београду, већ свуда где грађани желе да разговарају са посланицима. Градоначелник Ниша Милош Симоновић је истакао да би политика једнаких могућности морала да буде база на свим нивоима друштвеног делања. Он је упознао присутне и са плановима градске власти, као што је рад на стратегији локалне социјалне реформе и локалног акционог плана за децу, под слоганом: Ниш по мери деце.

После уводних излагања, отворена је дискусија у којој су учесници постављали питања народним посланицима и указали на тешкоће са којима се свакодневно суочавају. Учесници састанка дискутовали су о проблемима незапослености, образовања, законских регулатива и социјализације особа са инвалидитетом. Након састанка одржана је конференција за новинаре.

У Дољевцу, 4. децембра, делегација Народне скупштине посетила је Дом за одрасла инвалидна лица и стара лица. У разговору са народним посланицима, директорка Дома Лидија Љутица и њени сарадници, упознали су присутне са организацијом ове установе, која је почела са радом 1. септембра 2004. године. Капацитет Дома је стотину лежајева, што представља други по величини дом такве намене у Србији. Од самог почетка рада није решено водоснабдевање Дома, као и број радних места медицинског особља. Снежана Стојановић Плавшић је представљајући рад Одбора за смањење сиромаштва нагласила да су чланови Одбора донели одлуку да Међународни дан особа са инвалидитетом (3. децембар) обележе посетома најугроженијим областима. Овом посетом желимо да направимо добру комуникацију и везу између локалне власти и других државних институција, истакла је Стојановић Плавшић.

У посети Лесковцу, у згради Јабланичког округа, одржана је конференција за новинаре у којој су учествовали народни посланици, потпредседник Народне скупштине Никола Новаковић, помоћник министра рада и социјалне политике, као и начелник Јабланичког управног округа. У наставку рада, одржана је Трећа седница Одбора за смањење сиромаштва у форми јавног слушања – округлог стола са темом ''Локални механизми за остваривање права особа са инвалидитетом у области образовања, запошљавања, сервиса и приступачности''.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
петак, 30. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја