25. октобар 2018. Народни посланици са Герардом Хернадезом Норделом, националним хероја Кубе и послаником у Националној скупштини народне власти

25. октобар 2018. Народни посланици са Герардом Хернадезом Норделом, националним хероја Кубе и послаником у Националној скупштини народне власти

Четвртак, 25. октобар 2018.

Посета Народној скупштини националног хероја Кубе и посланика у Националној скупштини народне власти

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао је у Народној скупштини са национални херојем Кубе, послаником у Националној скупштини народне власти Герардом Хернадезом Норделом, који борави у посети Србији.


Потпредседник Арсић је истакао да је пријатељство између две државе и два народа дуго и искрено, и да смо, упркос географској удаљености делили сличне проблеме у историји. Посебно се захвалио Куби на поштовању међународног права и принципијелном ставу по питању статуса јужне српске покрајине Косово и Метохија.

Герард Хернадез Нордел и Верољуб Арсић су се током разговора сложили да је битна потврда пријатељства између Србије и Кубе и у чињеници да постоји константна узајамна подршка и сарадња у међународним организацијама.

Герард Хернадез Нордел састао се и са председником Одбора за спољне послове и председником и члановима Посланичке групе пријатељства са Кубом проф. др Љубишом Стојмировићем.

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић истакао је да посета Нордела Републици Србији додатно продубљује традиционално пријатељске односе који сежу далеко у историју. Он сматра да би изузетно добру политичку сарадњу требало да прати и економска сарадња две земље, за коју постоји велики простор за унапређење. Обрадовић је нагласио сличност народа Кубе и народа Србије, које чак повезује и, како је истакао, слична неправда од стране међународне политике, која сеже од распада Југославије до бомбардовања Србије 1999. године.

Герард Хернадез Нордел захвалио се на солидарности и помоћи пријатеља, без које, како тврди, не би успео да након одслужених 17 година затвора од две доживотне робије, напусти федерални затвор у Калифорнији. Замолио је Србију да подржи Кубу и, својим гласом у Уједињеним нацијама, помогне да Резолуција против блокаде Кубе, буде усвојена у изворном облику, односно без амандмана које је уложила САД.

Председник Посланичке групе пријатељства са Кубом проф. др Љубиша Стојмировић захвалио се Норделу на посети и нагласио да два народна повезује пријатељство, али и слична историјска искуства, а чланови ПГП упутили су Норделу речи подршке и изразили своја уверења да ће сарадња између две земље на свим нивоима са сваким даном постајати јача и интензивнија.

Састанцима су присуствовали и амбасадор Кубе у Србији Њ.Е. Густав Тристо дел Тодо, амбасадор Србије у Куби Њ.Е. Данило Пантовић и председник Центра за развој односа Београда и Хаване Драган Каменица.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2