Среда, 15. март 2017.

Подстаћи особе са инвалидитетом на веће учешће у политици

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествовала је на Националној конференцији „Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији“, у организацији Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Србије и Националне организације особа са инвалидитетом Србије.


Гојковић је том приликом нагласила да је потребно подстаћи и помоћи учешће особа са инвалидитетом у свим сферама друштва, па такo и у политичком животу и указала да је то посебно важно имајући у виду да, према подацима Светске здравствене организације, у Србији живи око 800.000 грађана са неким обликом инвалидитета.

Председница Народне скупштине је указала да поред многих физичких препрека са којима се суочавају свакодневно, једна од најупорнијих јесу стереотипи и предрасуде.

„Зато желим да истакнем да су потенцијали и могућности особа са инвалидитетом изузетно значајни за развој и напредак нашег друштва. На њих треба да гледамо као на грађане који једнако посвећено могу дати несумњив допринос и са којима заједно можемо да градимо друштво толеранције, солидарности и равноправности“, истакла је Гојковић.

Гојковић је навела и да Народна скупштина настоји да у законодавни оквир укључи сва неопходна решења која ће особама са инвалидитетом у Србији омогућити бољи и квалитетнији живот и већу самосталност.

Према њеним речима, поред кровног закона о забрани дискриминације, као и о забрани дискриминације особа са инвалидитетом, Скупштина Србије је усвојила и Закон о социјалној заштити, Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа с инвалидитетом, као и два посебно важна закона за квалитетан живот и уклањање препрека - Закон о употреби знаковног језика и Закон о кретању уз помоћ пса водича.

Подсетила је и да је Народна скупштина законодавни оквир употпунила и доношењем Допуна Закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом, како би омогућила лицима која нису у могућности да се својеручно потпишу због телесних или сензорних оштећења да остваре своја бирачка права.

Гојковић је указала да су посвећеним радом на јачању политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији донета упутства Републичке изборне комисије и Регулаторног тела за електронске медије којима је предвиђено да на свим бирачким местима слабовиди и слепи могу да се крећу уз помоћ паса водича, где год је то могуће, бирачка места биће у приземљу како би се олакшало кретање, а медијски сервиси су у обавези да предизборни програм емитују тако да буде доступан гледаоцима са оштећеним слухом.

Председница Скупштине Србије је напоменула да је Парламент направио још један важан помак формирањем парламентарне Радне групе за оснаживање особа са инвалидитетом у политици.

Скупштина Србије је децембра 2015. године подржала реализацију пројекта Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Србије и Националне организације особа са инвалидитетом Србије, уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID).

Директорка пројекта Гордана Рајков такође је, као значајан резултат, издвојила оснивање Радне парламентарне групе за оснаживање особа са инвалидитетом у политици и нагласила да Србија, поред Велике Британије и Шкотске, једина у Европи има такво тело, додајући да таква група постоји само још у Европском парламенту.

На конференцији су говорили председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић, која је први пут ове године формирала Радну групу за унапређење положаја особа са инвалидитетом, као и министарка држане управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и амбасадор САД у Србији Кајл Скот.П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Четвртак, 24. мај

Цео календар догађаја

Будите у току