20. септембар 2017. Пето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

20. септембар 2017. Пето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Среда, 20. септембар 2017.

Пето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је, на захтев Владе, Пето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву за среду, 20. септембар 2017. године, са почетком у 10.00 часова.


У захтеву за одржавање заседања утврђен је следећи дневни ред:

  1. Предлог закона о основама система образовања и васпитања, који је поднела Влада и
  2. Предлог закона о високом образовању, који је поднела Влада.
Народна скупштина прихватила је предлог народног посланика др Александра Мартиновића да се обави заједнички начелни претрес о обе тачке дневног реда заседања.

Народна скупштина констатовала је престанак мандата, пре истека времена на који су изабрани, народним посланицима проф. др Миловану Бојићу и Александри Ђуровић.

У преподневном делу рада, Народна скупштина започела је заједнички начелни претрес о Предлогу закона о основама система образовања и васпитања и о Предлогу закона о високом образовању, који је народним посланицима образложио представник предлагача, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

До краја дана, Народна скупштина водила је заједнички начелни претрес о предлозима закона о основама система образовања и васпитања и о високом образовању.

Другог дана рада, 21. септембра, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици проф. др Војислав Шешељ, Ђорђе Вукадиновић, Зоран Живковић, Бошко Обрадовић, Енис Имамовић, др Предраг Јеленковић, Балша Божовић, Саша Радуловић, др Александар Мартиновић и Маријан Ристичевић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку рада Народна скупштина водила је заједнички начелни претрес о Предлогу закона о основама система образовања и васпитања и о Предлогу закона о високом образовању.

Народна скупштина је на основу Одлуке Републичке изборне комисије и Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала потврђивање мандата народној посланици Ани Чарапић изабраној са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА ПОБЕЂУЈЕ и народном посланику Александру Шешељу изабраном са Изборне листе Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА. Новоизабрани народни посланици положили су заклетву, након чега им је председница Народне скупштине Маја Гојковић пожелела успешан рад.

До краја дана Народна скупштина закључила је заједнички начелни претрес о Предлогу закона о основама система образовања и васпитања и о Предлогу закона о високом образовању.

Трећег дана рада, 25. септембра, Народна скупштина је започела претрес у појединостима о Предлогу закона о основама система образовања и васпитања и Предлогу закона о високом образовању

До краја дана, Народна скупштина је водила претрес у појединостима о Предлогу закона о основама система образовања и васпитања.

Четвртог дана рада, 26. септембра, пре преласка на дневни ред, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Зоран Живковић, Фатмир Хасани, Ђорђе Вукадиновић, Марко Ђуришић, проф. др Војислав Шешељ, Милија Милетић, Срђан Ного, Гордана Чомић, Душан Павловић и Александар Марковић затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

До краја дана, Народна скупштина водила је претрес у појединостима о Предлогу закона о основама система образовања и васпитања.

Петог дана рада, 27. септембра, Народна скупштина je наставила и до краја дана закључила претрес у појединостима о Предлогу закона о основама система образовања и васпитања, као и о Предлогу закона о високом образовању.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о тачкама дневног реда седнице, председавајући, потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић одредио је среду, 27. септембар 2017. године, са почетком у 17 часова, као Дан за гласање о тачкама дневног реда Петог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.

Дан за гласање

У Дану за гласање, Народна скупштина је већином гласова народних посланика усвојила Предлог закона о основама система образовања и васпитања и Предлог закона о високом образовању.

У Дану за гласање, Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника на које су указивали народни посланици током заседања и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање и одлучивање о тачкама дневног реда седнице, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Пето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.

Видео (21)

Среда, 20. септембар 2017. | Пето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 20.09.2017. (I)

Среда, 20. септембар 2017. | Пето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 20.09.2017. (II)

Среда, 20. септембар 2017. | Пето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 20.09.2017. (III)

Четвртак, 21. септембар 2017. | наставак Петог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 21.09.2017. (I)

Четвртак, 21. септембар 2017. | наставак Петог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 21.09.2017. (II)

Прикажи још Преостало видео снимака: 16


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2