Среда, 23. децембар 2020.

Пета седницa Oдбора за европске интеграције

На седници Одбора за европске интеграције, одржаној 23. децембра, чланови Одбора разматрали су Извештај о преговорима о приступању Републике Србије Европској унији током председавања Републике Хрватске за период од јануара до јуна 2020. године.


Извештај је представио Југослав Милачић, саветник министра за европске интеграције и члан преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији.

Милачић је истакао је да је овај извештајни период обележила пандемија изазвана вирусом Ковид 19, ванредно стање и парламентарни избори, што се одразило на функционисање администрације и припреме преговарачких докумената. И поред свих ових околности, Министарство за европске интеграције и преговарачки тим уложили су знатан напор да се преговарачки процес у овом периоду одржи на што вишем нивоу, нагласио је Милачић.

Нагласио је да се у поменутом извештајном периоду, у фебруару месецу, појавила званично нова методологија преговора у приступању, која је увела кластерски приступ преговорима, и додао да ресорно министарство припрема свеобухватну реорганизацију преговарачке структуре, у складу са новом методологијом.

Након детаљног излагања, чланови Одбора су једногласно предложили Народној скупштини да прихвати Извештај о преговорима о приступању Републике Србије Европској унији током председавања Републике Хрватске за период од јануара до јуна 2020. године

У наставку рада, чланови Одбора одредили су Душицу Стојковић и Елвиру Ковач као чланове делегације Одбора, која ће учествовати на састанку председавајућих Конференције одбора за европске послове парламената држава чланица Европске уније (КОСАК), који се у оквиру Парламентарне димензије португалског председавања Савету ЕУ, одржава 11. јануара 2021. године (у формату видеоконференције).

Седници је председавала председница Одбора Елвира Ковач, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова: Љиљана Малушић, Дубравка Филиповски, Ана Миљанић, Виктор Јевтовић, Станислава Јаношевић, Весна Ранковић, Дијана Радовић, др Муамер Бачевац, Предраг Рајић, Милан Радин, Немања Јоксимовић, Весна Марковић, Ана Пешић и Душица Стојковић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 23. децембар 2020. | Пета седница Одбора за европске интеграције 23.12.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
четвртак, 25. фебруар

Цео календар догађаја