14. март 2017. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и тим фирме “Social Impact“

14. март 2017. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и тим фирме “Social Impact“

Уторак, 14. март 2017.

Парламент активно учествује у борби против корупције

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић састао се у Дому Народне скупштине са тимом независне америчке консултантске фирме “Social Impact“, коју је ангажовала мисија УСАИД у Србији, са којима је разговарао на тему унапређења сарадње у области борбе против корупције.


Маринковић је на почетку истакао да су основни приоритети у раду Владе Републике Србије, поред економских реформи, реформа јавне управе, борба против корупције и организованог криминала и успостављање владавине права. Нагласио је да су стратешки циљ Србије евроинтеграције и известио присутне о томе да је Србија до сада отворила 8 преговарачких поглавља, између осталих и поглавље 23 које се бави борбом против корупције. Како је рекао, Влада Србије води политику „нулте толеранције“ према корупцији и зато је неопходно наставити са реформом јавне управе, чиме ће се бирократија значајно смањити, а тиме и шансе за корупцију. Додао је да је за државу изузетно важно и успостављање ефикасног законодавног оквира, на чему се интензивно и ради, као и комуникација и сарадња са организација цивилног друштва. Маринковић је као примере добре праксе у борби против корупције навео, између осталог, усвајање Закона о инспекцијском надзору, којим је дефинисан делокруг рада, али и надзор над инспекторима на свим нивоима, и тиме значајно ограничен простор за корупцију. Поменуо је и усвајање измена и допуна Закона о планирању и изградњи, којим се поступак прибављања документације спроводи у обједињеној процедури и на једном месту, док је рок за добијања грађевинске дозволе скраћен на 28 дана. Овим је, како је Маринковић истакао, значајно решен проблем корупције у локалним самоуправама и јавним предузећима.

Маринковић је посебно нагласио да је 2013. године, у Србији основан огранак Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције (ГОПАК), тако да парламентарци, кроз разне активности, у виду округлих столова, радних састанака, јавних слушања и слично, врше надзор над органима извршне власти на свим нивоима и тако активно учествују у борби против корупције.

Представници тима фирме “Social Impact“ истакли су да је основни циљ УСАИД-а пружање помоћи државама у развоју у успостављању ефикасног механизма против корупције и у том смислу, истакли су да су на располагању како Парламенту, тако и локалним самоуправама и локалној администрацији.

Маринковић се захвалио саговорницима и нагласио да је сарадња Народне скупштине са УСАИД-ом веома важна, како због реформских процеса које Србија спроводи, тако и због унапређења односа између Србије и САД, на свим нивоима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
среда, 19. фебруар

Цео календар догађаја