18. септембар 2018. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са министром у Влади и амбасадором у Бриселу Републике Кабо Верде

18. септембар 2018. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са министром у Влади и амбасадором у Бриселу Републике Кабо Верде

Уторак, 18. септембар 2018.

Парламентарна сарадња прилика за унапређење односа Србије и Кабо Верде, сложили се Тавареш и Арсић

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић састао се са министром спољних послова, одбране и дијаспоре Републике Кабо Верде Луишом Фелипеом Таварешом и амбасадором Републике Кабо Верде у Бриселу Жузеом Филоменуом Монтаируом.


Потпредседник Арсић изразио је захвалност због принципијелног става Кабо Вердеа да не призна једногласно проглашену независност Косова и Метохије, истакавши да се Србија залаже да то питање буде решено кроз конструктиван дијалог Београда и Приштине.

„Србија је трпела одређене политичке притиске како би признала нелегално проглашење независности Косова, зато веома ценимо ваш став. Волели бисмо да у свету имамо више пријатеља попут вас“, нагласио је Арсић. Говорећи о процесу евроинтеграција Србије, Арсић је искористио прилику да се захвали Кабо Вердеу на подршци и на том пољу.

Он је истакао традиционално добре односе две земље нагласивши да постоји доста простора за њихово унапређење, посебно на пољу науке, културе, спорта, али и кроз размену студената и активности које би укључиле младе људе две земље. Посебно је нагласио значај међупарламентарне сарадње, указујући да њена снага лежи у непосредности у комуникацији и раду који народни посланици два парламента могу да остваре.

Министар спољних послова, одбране и дијаспоре Републике Кабо Верде Луиш Фелипе Тавареш своју посету назвао је историјском, јер представља прву посету министра одбране те земље Србији, а с обзиром да је и сам посланик, изразио је посебно задовољство што је гост Народне скупштине Републике Србије.

„Тиме желимо да изразимо поштовање Србији, а то смо урадили и непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и Метохије“, рекао је Тавареш. Он се сложио са потпредседником Арсићем да историја бележи далеко прожетију сарадњу две земље и да и са њихове стране постоји жеља и спремност да се она врати на тај ниво. Сматра да парламенти ту треба да одиграју значајну улогу, али и да је значајно отворити врата младима кроз размену студената, посебно изразивши заинтересованост за Медицински факултет у Београду.

Тавареш је Арсићу представио будућег амбасадора Кабо Вердеа у Београду, тренутно амбасадора те земље у Бриселу, Жузеа Филоменуа Монтаируа, који је почетак свог мандата назвао повратком у Србију, јер је, својевремено, управо у Србији, започео студије. Он је истакао да ће му, као амбасадору, приоритет бити унапређење сарадње два парламента и у прилог томе истакао да у Европском парламенту постоји Група пријатељства са Кабо Верде, те позвао Србију да постане њен члан, што је наишло на одобравање потпредседника Арсића, који је истакао да ће о томе обавестити шефа Посланичке групе Српска напредна странка, како би се та иницијатива у најбржем року нашла пред посланицима Народне скупштине.

Састанку је присуствовао и амбасадор Србије у Кабо Вердеу Оливер Антић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја