13. новембар 2015. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и извршни директор Вестминстерске фондације за демократију Ентони Смит на конференцији за новинаре поводом отварања Канцеларије за буџет у Народној скупштини

13. новембар 2015. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и извршни директор Вестминстерске фондације за демократију Ентони Смит на конференцији за новинаре поводом отварања Канцеларије за буџет у Народној скупштини

Петак, 13. новембар 2015.

Отворена Канцеларија за буџет у Народној скупштини

Потпредседник Народне скупштине и председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Верољуб Арсић и извршни директор Вестминстерске фондације за демократију Ентони Смит (Anthony Smith) отворили су данас Канцеларију за буџет у Народној скупштини.


Том приликом потпредседник Арсић истакао је да, отварањем Канцеларије за буџет, Народна скупштина повећава своје капацитете у смислу надзора над трошењем јавних средстава.

„Канцеларија за буџет омогућиће народним посланицима да у наредном периоду учествују не само у контроли трошења средстава, већ и да активно учествују у планирању буџета Републике Србије. Са задовољством могу да кажем да ниједан парламент у региону нема Канцеларију за буџет и да је ова у Народној скупштини прва, тако да ћемо бити лидери у региону и по овом питању“, поручио је Арсић.

Извршни директор Вестминстерске фондације за демократију Ентони Смит истакао је да је пројекат отварања Канцеларије за буџет у Народној скупштини најважнији пројекат који Фондација спроводи у Европи.

„У сваком демократском друштву важно је да парламент врши своју надзорну улогу, посебно када је реч о јавним финансијама. Верујем да је Народна скупштина преузела вођство и да ће бити узор у региону када је у питању надзор и контрола јавних финансија“, навео је Смит.

Пре званичног отварања Канцеларије представници Вестминстерске фондације за демократију и Парламента Шкотске, који су партнери Народној скупштини на овом пројекту, разговарали су са представницима посланичких група у Народној скупштини и представили им концепт рада Канцеларије.

Канцеларија за буџет отворена је на основу Меморандума о разумевању потписаног између Народне скупштине и Вестминстерске фондације за демократију, а у оквиру реализације Програма „Јачање капацитета Народне скупштине за унапређење ефикасног парламентарног надзора над трошењем буџетских средстава“.

Снимак конференције за новинаре поводом отварања Канцеларије можете погледати овде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31