Петак, 15. мај 2015.

Осма седница Одбора за Косово и Метохију

На Осмој седници Одбора за Косово и Метохију од 15.априла, чланови Одбора информисали су се о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, са посебним освртом на безбедност српског народа, а поводом догађаја у БЈР Македонији.


Седница Одбора била је затворена за јавност, у складу са тачком 21. став 1. Одлуке о поступању са тајним подацима, коју је донео Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, с обзиром да су Одбору достављене информације са ознаком степена тајности.

На основу члана 256. став 1. Пословника Народне скупштине, Одбор је једногласно одлучио да са седнице затворене за јавност да информацију, коју је председник Одбора Милован Дрецун, на основу члана 256. став 2. Пословника Народне скупштине, представио јавности:

„На данашњој седници Одбора за Косово и Метохију, која је била затворена за јавност, размотрили смо питање стања безбедности на Косову и Метохији, посебно безбедност српског народа, имајући у виду актуелне догађаје у Македонији.
Закључили смо да је стање безбедности на Косову и Метохији, када се имају у виду актуелна дешавања у Македонији, релативно стабилно, али напето, са индикаторима који упућују да може бити повећан степен угрожавања безбедности српског народа.
Догађаји у Македонији, имајући у виду да је наша процена да се тензије неће смиривати, већ да ће ескалирати, додатно угрожавају безбедност српског народа на Косову и Метохији.
Центар илегалних активности на Космету је, што се тиче прикупљања и складиштења наоружања, регрутације терориста и гомилања терористичких група за убацивање ван Космета, у Гњилану, и то понајвише угрожава српски народ који живи у косовском поморављу.
Процена је да су тренутно најбезбеднији, мада не максимално безбедни, Срби на северу Косова, због њихове компактности и хомогености. Што се тиче Срба на потезу од Грачанице према косовском поморављу, тамо је ризик највећи, због тога што је Гњилане главни центар илегалних активности.
Нема сазнања да може доћи до преливања и дестабилизације из Македоније на подручје централне Србије, нису уочене никакве наоружане албанске групе на подручју југа централне Србије.
Оно што је посебно за нас значајно је да Војска Србије, Министарство унутрашњих послова и све службе безбедности раде тимски, у изузетној координацији, и то улива поверење да ће бити спречена било каква дестабилизација у случају даљег заоштравања, како процењујемо, догађаја у Македонији“.

Седници су присуствовали испред Министарства унутрашњих послова Милорад Вељовић, директор полиције, Игор Кецојевић и Бојан Димић, представници БИА, бригадни генерал Петар Цветковић, директор ВБА, бригадни генерал Славољуб Дабић, директор ВОА, Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова и Зоран Станковић председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Седници је председавао председник Одбора Милован Дрецун.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
субота, 15. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја