10. децембар 2012. Учесници радионице о смерницама за спровођење и организовање јавног слушања

10. децембар 2012. Учесници радионице о смерницама за спровођење и организовање јавног слушања

Уторак, 11. децембар 2012.

Одржанa дводневнa радионица о смерницама за спровођење и организовање јавног слушања

У Дому Народне скупштине одржана је, 10. и 11. децембра, дводневна радионица на тему „Смернице за спровођење и организовање јавног слушања“, намењена запосленима у стручној Служби Народне скупштине. Запослени у Служби су се упознали са радом службе Доњег дома британског Парламента и разменили различита искуства у вези с институтом јавних слушања.


Првог дана рада, 10. децембра, дискутовало се о заједничким тачкама и разликама у раду два парламента, са освртом на тзв. вестминстерски систем. Предавач, службеник Доњег дома британског Парламента Алистер Доерти (Alistair Doherty) представио је однос Владе и Парламента, затим надзорне одборе британског Парламента, а говорио је и о систему департмантских одбора, односно одбора подељених по областима у Доњем Дому. Алистер Доерти је истакао да је једна од кључних карактеристика департмантских изабраних одбора, односно одбора подељених по областима, реалативно мали број чланова, којих је обично 11, а такође је додао да су председавајући одборима из свих странака, те се може сматрати да су странке пропорционално представљене у њима. Њихов задатак је да испитују предлоге политике министарстава и Европске комисије, да прате рад министарстава, као и агенција. У департманским одборима се одлуке доносе консензусом, а они имају за задатак испитивање нацрта закона, спровођења прописа, али и испитивање важних јавних именовања, односно постављења на функције. Неке од занимљивости у раду одбора јесу могућност коришћења е-консултација и могућност укључивања медија у решавање неких питања, додао је Доерти.
Другог дана рада, 11. децембра, учесници су разменили искуства у организовању и спровођењу јавних слушања. Дискустовали су и о унапређењу јавних слушања у одборима, различитим врстама јавних слушања, неопходним средствима и капацитетима за њихово успешно спровођење. Запослени у Служби Народне скупштине су представили своја искуства у вези с овим институтом и истакли да су јавна слушања имала велики допринос у доношењу закључака на седницама одбора. Учесници радионице су са гостима дискутовали и о начину припреме, детаљног истраживања и добре информисаности и обезбеђивању техничких средстава за успешну имплемантацију јавног слушања. Разговарало се и о припреми извештаја одбора, о стилу и структури писања извештаја, струкутури сажете документације, као и о писању потпорних кратких упутстава.
Радионица „Смернице за спровођење и организовање јавног слушања“ одржана је уз подршку Вестминстерске фондације.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 24. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја