6. децембар 2017. Учесници скупа о Парламентарним изборима у Немачкој 2017

6. децембар 2017. Учесници скупа о Парламентарним изборима у Немачкој 2017

Среда, 6. децембар 2017.

Одржан скуп на тему Парламентарни избори у Немачкој 2017: Изборни резултати, коалиције и рефлексије на Европску унију

У Дому Народне скупштине у сарадњи са немачком фондацијом Конрад Аденауер, одржан је скуп на тему „Парламентарни избори у Немачкој 2017: Изборни резултати, коалиције и рефлексије на Европску унију“, са циљем пружања подршке сарадњи Немачке и Србије и јачања политичких и парламентарних односа и неговања српско-немачких дебата о европским и демократским вредностима.


Скуп је отворио потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић који је на самом почетку, у име председнице Народне скупштине Маје Гојковић и у своје лично име, поздравио присутне и изразио задовољство што се дебата о политичкој ситуацији у Немачкој после парламентарних избора одржава у Дому Народне скупштине. „Сматрам да овакви разговори доприносе бољем разумевању политичких процеса у Немачкој, што даље може да допринесе чвршћим везама и искреном политичком дијалогу са посланицима Бундестага приликом будућих сусрета“, навео је Маринковић. Поновио је да је главни спољнополитички циљ Србије чланство у Европској унији и да је у складу са тим битно праћење формирања нове Владе Савезне Републике Немачке, које ће имати велики утицај и на ЕУ и на Србију као земљу кандидата.

У уводном обраћању говорио је и амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Њ.Е. Аксел Дитман који је изразио задовољство што су парламентарни избори у Немачкој изазвали велико интересовање у Србији, што указује на блиску политичку сарадњу две државе. Амбасадор је навео и да без обзира које ће политичке странке у Немачкој формирати Бундестаг, Немачка наставити да подржава евроинтеграције Србије.

Уводну реч дали су и представници фондација који су подржали пројекат Паола Петрић, заменица директора Фондације Хајнрих Бел у Београду, Лутз Кобер, директор Фондације Ханс Зајдел у Београду и проф. др Драган Симић, декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

О изборним резултатима и последицама парламентарних избора у Немачкој 2017, присутни су имали прилику да чују од Стефана Еверса, одборника, заменика председника посланичке групе ЦДУ, берлинског парламента и др Себастиана Букова, референта за политичка и партијска истраживања, Фондације Хајнрих Бел.

На скупу је било речи и о рефлексијама исхода парламентарних избора у Немачкој, односно њиховим проценама. Своје мишљење о исходима парламентарних избора дали су и стручњаци, професори и асистенти са Правног и Факултета политичких наука Београдског универзитета, након којих је уследила дискусија.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
петак, 4. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја