7. децембар 2015. Семинар на тему Косовски троугао:  Београд-Приштина-Брисел

7. децембар 2015. Семинар на тему Косовски троугао: Београд-Приштина-Брисел

Понедељак, 7. децембар 2015.

Одржан семинар на тему Косовски троугао: Београд-Приштина-Брисел

Семинар на тему Косовски троугао: Београд-Приштина-Брисел, одржан је у Дому Народне скупштине у организацији Међународне невладине организације „Подржите нас“ и Канцеларије за Косово и Метохију.


Основна идеја семинара била је да подстакне младе на дискусију о тренутним актуелним питањима, изношење аргумената и ставова. Теме као што су приближавање Косова међународној заједници, те скорашњи постигнути резултати билатералне политике Србије и културолошко наслеђе расправљане су са специјалним гостима и предавачима, као и са актерима бриселских преговора.

Током првог панела председник Одбора за Косово и Метохију Народне скупштине Милован Дрецун говорио је о тренутној ситуацији у процесу нормализације односа између Београда и Приштини, даљим корацима у преговарачком процесу и значају формирања Заједнице српских општина.

„То ће бити институционални механизам који треба да буде признат и од стране Приштине и од стране међународне заједнице, а који ће бити повезан са Београдом, са циљем да Србима на Косову и Метохији пружи перспективу и заштиту“, изјавио је Дрецун. Он сматра да је неопходно наћи дугорочно и конструктивно решење за косовски проблем, што је битно како за сам процес придружења Србије Европској унији, тако и за свеукупно побољшање међународне политике и економски развој. Дрецун је истакао да је пред Србијом процес покретања веома важних питања, као што су повратак прогнаних и повратак имовине и статус Српске православне цркве.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић, истакао је да интересовање младих за Косово и Метохију има посебну тежину . „Док је идеја Косова и Метохије жива у нама, до тада ће оно бити део српског бића и српске државе“, рекао је Јовић.

Током панела на теме “УНЕСКО, мала процедурална победа?“ и „Безбедност и НАТО, шта кажете на то?“ говорили су представници верских заједница, цивилног друштва, аналитичари, представници дипломатског кора и безбедности приштинског корпуса.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2