5. април 2013. Учеснице семинара у оквиру програма Жене за демократију и једнакост

5. април 2013. Учеснице семинара у оквиру програма Жене за демократију и једнакост

Понедељак, 8. април 2013.

Одржан семинар за чланице Женске парламентарне мреже

Семинар за чланице Женске парламентарне мреже одржан је 5. и 6. априла у Дому Народне скупштине, у оквиру програма „Жене за демократију и једнакост“, који реализује Београдски фонд за политичку изузетност, у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и Амбасадом Финске у Републици Србији.


Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност је, отварајући семинар, истакла да су народне посланице, повезивањем у Женску парламентарну мрежу, освојиле нови простор и значајно место у историји српског парламентаризма и еманципације жена у Србији.
Зорана Антонијевић саветница за питања родне равноправности при Мисији ОЕБС-а у Србији је изнела уверење да ће овај семинар дати подстицај за даљи рад Женске парламентарне мреже, како би женске политике и женски интереси заузели значајније место на државној агенди.
Предавања је, током дводневног семинара, држала професорка Ен Снитоу (Ann Snitow), директорка Програма за родне студије Нове школе за друштвена истраживања из Њујорка (The New School for Social Research), која је упозала народне посланице са основама феминистичке теорије, као и са политикама и праксама феминизма у земљама у транзицији. Професорка Снитоу је, у свом предавању, посветила посебну пажњу развоју феминистичког сензибилитета у разматрању политика, и родном буџетирању. Једна од тема семинара била је и анализа глобалне економске кризе короз призму феминизма.
Народне посланице, чланице Женске парламентарне мреже, током семинара изнеле су своје ставове и искуства везана за положај жена у Србији и положај народних посланица у Народној скупштини.
Другог дана семинара, професорка Ен Снитоу говорила је о облицима женског интервенисања у Парламенту и другим државним институцијама, наводећи своје идеје и предлоге везано за активности Женске парламентарне мреже у будућности.
Кроз радионичарски рад са представником организације Центар модерних вештина Милошем Ђајићем, чланице Женске парламентарне мреже одредиле су стратешке планове рада за наредни период. Повећање видљивости Женске парламентарне мреже у Народној скупштини и у јавности, веће учешће народних посланица у парламентарној дипломатији, подршка политичаркама на локалном нивоу и сарадња са женским невладиним организацијама, основни су стратешки планови будућег рада Женске парламентарне мреже.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 12. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја