12. октобар 2017. Састанак ПГП са Црном Гором и Одбора за спољне послове са председником Скупштине Црне Горе

12. октобар 2017. Састанак ПГП са Црном Гором и Одбора за спољне послове са председником Скупштине Црне Горе

Четвртак, 12. октобар 2017.

Одржан састанак ПГП са Црном Гором и Одбора за спољне послове са председником Скупштине Црне Горе

Чланови Посланичке групе пријатељства са Црном Гором и чланови Одбора за спољне послове одржали су састанак са председником Скупштине Црне Горе Иваном Брајовићем, који борави у званичној посети Републици Србији.


Председник Посланичке групе пријатељства мр Игор Бечић поздравио је црногорску делегацију на челу са Иваном Брајовићем и истакао да унапређење парламентарне сарадње може значајно допринети унапређењу односа двеју земаља.

У разговору Бечић је упознао делегацију са податком да Посланичку групу чине 52 народна посланика и искористио прилику да се захвали на великој помоћи коју су народ Црне Горе, бројне институције и приватна предузећа упутили Србији за време поплава, маја 2014. године. У наставку разговора председник ПГП-а истакао је да се унапређење у економској, енергетској, регионалној и прекограничној сарадњи увек може додатно оснажити, а да пољопривредна сарадња може бити још ближа.

Брајовић је истакао да две државе веже вишевековна историја и да односи земаља крећу узлазном путањом, како на политичком плану, тако и на свим осталим нивоима и да је веома битно да се сарадња двеју братских земаља константно унапређује.

„Парламентарни дијалог не може ништа да замени, а интензитет сусрета само ће допринети нашим добрим односима“, навео је председник Скупштине Црне Горе.

У разговору је било речи и о европским интеграцијама, а саговорници су се сложили да на улазак у ЕУ не треба гледати као на услове, већ на испуњавање стандарда који ће донети бољитак обема земљама. Такође, наведено је да и Србија и Црна Гора могу да буду пример земљама региона које још нису почеле процес преговора, али и да је за регион веома битно да процес проширења Европске уније остане отворен. Брајовић је навео да је Црна Гора за сада отворила 28 поглавља и да се нада да ће током председавања Бугарске Европској унији, стећи пуноправно чланство. Саговорници су се сложили и да заједничким наступом и учествовањем у мултилатералним и међународним парламентарним институцијама и организацијама могу достићи заједничке циљеве и имати обострану корист.

На састанку је истакнуто и да ће ауто пут између Србије и Црне Горе побољшати економску сарадњу, али и све друге аспекте који би олакшали свакодневицу грађанима обеју земаља и унапредили односе земаља на свим нивоима. Поменуте су и олакшице на граничним прелазима између две земље, безбедносна сарадња, положај српских институција у Црној Гори, као и црногорских институција у Србији, туризам и неговање сарадње на нивоу културе и очувању традиције.

Учешће у разговору узели су и народни посланици Сретен Карић, мр Иван Костић, проф. др Љубиша Стојмировић, а присуствовали су чланови Посланичке групе пријатељства са Црном Гором и чланови Одбора за спољне послове.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Будите у току