Уторак, 26. фебруар 2019.

Одржан састанак Одбора за европске интеграције са делегацијом Одбора за европска питања Парламента Републике Словачке

Чланови Одбора за европске интеграције састали су се данас са делегацијом Одбора за европска питања Парламента Републике Словачке, која борави у званичној посети Републици Србији.


Главне теме састанка биле су процес Србије у оквиру европских интеграција, односи Србије са земљама у региону, дијалог Београда и Приштине, али и стање у Европској унији и изборима које се очекују у Европском парламенту у мају ове године.

Чланови Одбора, на челу са Ненадом Чанком, навели су да је Србија до сада отворила 16 поглавља, од којих су два привремено затворена, а два одбијена због избора Европског парламента, због којих ће, између осталог, бити одложен и извештај Европске комисије о напретку Србије.

Лубош Блаха, председник Одбора за европска питања Парламента Републике Словачке, заједно са члановима делегације, интересовао се за дијалог Београда и Приштине, те ли ће таксе од 100 одсто на територији Косова и Метохије на робу из Србије бити укинуте.

Гордана Чомић навела је да се по питању Косова и Метохије мора наћи споразум, који ће бити компромис обе стране, те да се дијалог мора наставити. Истакла је да су последице увођења такси, кршење ЦЕФТЕ, слободно кретање капитала, али и кршење обавеза Косова према Бриселу и милионски губици на месечном нивоу српских, албанских и привредника других земаља које своја предузећа имају на територији Србије.

Душица Стојковић је на питање на који начин би Словачка могла да подржи Србију на европском путу истакла да би Србији од великог значаја била финансијска средства из фондова Европске уније, како би се унапредиле реформе и ојачала пољопривреда у Србији. У обраћању се захвалила на подршци коју Словачка пружа Србији по питању Косова и Метохије и додала да Србија цени што Словачка подржава начин рада да се билатерална питања земље решавају ван Европске уније.

Блахa је навео да ће Словачка наставити да подржава Србију у процесу евроинтеграција и да подржава проширење Европске уније. Додао је и то да ће Словачка наставити да подржава дијалог Београда и Приштине, да не признаје такозвану државу Косово, те да их неће признати у међународним организацијама.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 9. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја