9. април 2016. Олена Папуга, чланица сталне делегације у ПС ПСЈИЕ на састанку Генералног одбора за социјални развој, образовање, истраживање и науку у Тирани

9. април 2016. Олена Папуга, чланица сталне делегације у ПС ПСЈИЕ на састанку Генералног одбора за социјални развој, образовање, истраживање и науку у Тирани

Субота, 9. април 2016.

Одржан састанак Генералног одбора за социјални развој, образовање, истраживање и науку ПС ПСЈИЕ

Чланица сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ) Олена Папуга учествовала је на састанку Генералног одбора за социјални развој, образовање, истраживање и науку који се одржава 8. и 9. априла, у Тирани, Албанија.


Састанак је одржан у оквиру редовних активности у ПС ПСЈИЕ, а разговарало се о заштити права деце у мигрантским кретањима - случајевима малолетних миграната у региону југоисточне Европе, као и о актуелним дешавањима у мигрантским кретањима у региону.

Учесници састанка су истакли да је у претходном периоду регион југоисточне Европе често био у фокусу расправа о заштити деце у покрету, а такозвана западнобалканска рута главна рута за избеглице и мигранте који прелазе Медитеран на путу ка северној Европи. Они су се сложили да поједине учеснице Процеса сарадње у ЈИЕ и даље и саме осећају миграционе токове становништва, укључујући и децу и да без обзира на ове различите сценарије, сви имају обавезу да се постарају да права деце, укључујући и децу у покрету, у потпуности буду загарантована и поштована, у складу с Конвенцијом о правима детета. Учесници састанка су нагласили да деца избеглице и мигранти која пристижу и која су у покрету морају бити заштићена и збринута на једнаким основама, са истим правима и могућностима. На састанку, представници УНИЦЕФ-а и земље које су највише погођене актуелном мигрантском кризом, информисали су да већина миграната, њих - 41 одсто - долази из Сирије, а затим Авганистана (27%) и Ирака (16%). Како многа ова деца беже од рата и сукоба, њихова рањивост је на високом нивоу и стога је УНИЦЕФ идентификовао 5 нарочито осетљивих група које се састоје од беба и мале деце, деце са сметњама у развоју и посебним потребама, изгубљене деце, остављене деце и адолесцената у покрету без пратње.

Све учеснице састанка сложиле су се да, иако је гранична контрола веома важна за адекватно управљање миграцијама, не сме се радити на уштрб поштовања људских права, наших међународних обавеза и домаћег законодавства. Чланица наше Делегације Олена Папуга, у том смислу, информисала је да је Р. Србија усвојила Инструкцију о поступању Центара за социјални рад и Установа социјалне заштите за смештај корисника у обезбеђивању заштите и смештаја малолетних миграната без пратње, потом и Акциони план Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за реаговање у пружању помоћи, подршке и заштите малолетних миграната без пратње одрасле одговорне особе. Она је истакла да је циљ усвајања свих ових мера било управо обезбеђивање благовременог, целовитог, једнаког и законитог поступања центара за социјални рад, установа за смештај корисника које у својој организационој структури имају посебне организационе јединице за привремени смештај и збрињавање малолетних миграната без пратње и других установа социјалне заштите. Папуга је информисала да је Р. Србија у сарадњи са УНИЦЕФ-ом дефинисала поступке испитивања ризика, садржаја најбољег интереса за дете-малолетног мигранта без пратње, стандарде оперативне процедуре идентификације и предузимања мера социјалне и породичноправне заштите, обезбедила додатне теренске раднике за непосредан рад са децом, дежурства стручњака и њихове сталне обуке .

Папуга је истакла да је од почетка миграционе кризе Србија изабрала проактиван приступ како би се обезбедила адекватна заштита и помоћ онима у невољи и показала спремност да се у границама својих могућности, суочи са ситуацијом великог прилива миграната. Она је рекла да се чине огромни напори да мигрантима током боравка у Србији буде пружена адекватна помоћ, омогућен одговарајући прихват, привремени смештај, здравствена заштита, помоћ у храни и лековима, као и све информације о процедури азила уз пуно поштовање њихових људских права.

У даљим разговорима, истакнуто је да све учеснице Процеса сарадње у југоисточној Европи улажу у даљи развој система за заштиту деце како би биле у могућности да пруже адекватну помоћ и подршку овој деци у покрету, као и потреба за сталном и транспарентном дебатом у нашим друштвима. Они су рекли да је социјална кохезија један од главних заједничких циљева, а помоћ деци у покрету део трансформације региона у подручје мира и стабилности. У том смислу, подржана је стална сарадња и консултације са Међународном организацијом за миграције, УНИЦЕФ-ом, УНХЦР-ом, комесаријатима за избеглице, невладиним организацијама и хуманитарним организацијама земаља чланица Европске уније.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4