28. мај 2016. Регионални молитвени доручак

28. мај 2016. Регионални молитвени доручак

Понедељак, 30. мај 2016.

Одржан први Регионални молитвени доручак у Београду

Регионални молитвени доручак, који је у организацији Народне скупштине одржан у Палати Србија, окупио је преко 200 званица из целог света, а порука која је послата је да треба ширити мир и толеранцију и продубити сарадњу међу државама у свету и региону.


На молитвеном доручку са темом „Љуби ближњег свог“, који представља још једну у низу иницијатива Републике Србије за регионално помирење и продубљивање односа међу државама, присуствовали су представници Конгреса Сједињених Америчких Држава, немачког Бундестага, Европског Парламента, као и представници парламената земаља у региону.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић захвалио је свима који су својим присуством показали спремност да раде на надградњи и унапређењу односа међу државама.

„Ово је веома важан догађај за Србију и регион, а главни циљ је да заједно изградимо мостове између држава Западног Балкана и народа, и да изградимо нову политику помирења“, рекао је Маринковић.

Он сматра да је то предуслов за даљи економски развој, успостављање бољих политичких и других односа.

„Свима је потпуно јасно да било каква нестабилност једне од земаља на Западном Балкану може да доведе до великих проблема у целом региону, тако да је Србији и свим земљама у региону од кључног интереса да регион буде стабилан. Данас смо доказали да можемо да ширимо политику толеранције и помирења“, навео је Маринковић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је да нема успешне Србије без мирног и стабилног Балкана и да зато политика Србије јесте да са својим суседима има најбољу комуникацију и добре односе.

„Наш регион може да буде пример како различити народи могу да сарађују и проналазе заједничке интересе. Зато је наш однос према суседима срдачан и отворен. Са великим напором смо постигли политичку стабилност, и ми смо пример како она доводи до економске стабилности. Тако ћемо наставити да се понашамо“, поручио је Вулин.

Конгресмен САД Роберт Адерхолт изразио је задовољство због присуства Регионалном молитвеном доручку, подсетивши да је један такав одржан у фебруару ове године у Вашингтону.

„Наш циљ је да разговарамо о свему оном што нас окупља и спаја. Такође, желео бих да вам пренесем поздраве свих мојих колега из САД ", рекао је Адерхолт.

Посланик парламента Републике Албаније Фатмир Медију рекао је да време оптужби и упирања прстом једних у друге, ништа добро није донело и да је време за другачије односе:

„Ми смо овде да разговарамо о сарадњи и просперитету региона. Немамо будућност уколико не радимо заједно и зато ми је веома драго што сам у Београду и желео бих да се поново вратим", рекао је Медију.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
субота, 27. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја