26. новембар 2014. Други састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије (Фото © European Union)

26. новембар 2014. Други састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије (Фото © European Union)

Петак, 28. новембар 2014.

Одржан други састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије

Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је други састанак 26-27. новембра 2014. године у Стразбуру, којим су копредседавали Едуард Кукан, на челу делегације Европског парламента, и Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.


Током дводневних разговора у Европском парламенту, посланици Народне скупштине и Европског парламента разменили су мишљења у вези са стањем приступних преговора и односима Европске уније и Србије, са освртом на завршене аналитичке прегледе законодавства, главне закључке и препоруке о спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању као и на отворена питања и најважније закључке тела за праћење примене ССП-а. Чланови Заједничког парламентарног одбора осврнули су се у разговорима и на Заједничку спољну и безбедносну политику Европске уније и спољно политичке активности Србије, њену улогу у јачању регионалне сарадње, економске реформе, стање у процесу унапређења основних права и слобода, као и напредак у борби против корупције и организованог криминала и реформе правосуђа.
У више наврата констатован је напредак Србије на путу усклађивања законодавства са правом Европске уније, као и току досадашњих преговора и процесу аналитичког прегледа законодавства. Закључено је да је однос Србије и ЕУ партнерски у циљу проналажења заједничких решења за сва отворена питања и сталних консултација у процесу приступања. Чланови две делегације сложили су се да је учињен велики напредак у примени Споразума о стабилизацији и придруживању и изразили уверење да ће постепено усклађивање политика и заједнички дијалог у будућности допринети потпуном усаглашавању политика Европске уније и Србије.
У закључној изјави за медије копредседавајући Кукан и Орлић, сагласили су се да је састанак протекао у више него пријатељској атмосфери, конструктивној дебати и квалитетним закључцима. Они су истакли да је веома важно што је Заједнички одбор на крају састанка усвојио Декларацију и препоруке у којима су, на обострано задовољство, истакнута постигнућа Србије и стандарди неопходни за процес европских интеграција. Истакнуто је снажно опредељење два партнера да се упути јасна порука Савету за стабилизацију и придруживање, институцијама Србије и Европске уније, о пуној сагласности по питању стратешког пута Србије у правцу пуноправног чланства у Европској унији.
Копредседавајући Заједничког парламентарног одбора закључили су да је успостављање темељног система вредности, заснованог на принципима које високо поштују обе стране, примарни заједнички циљ.
Заједничку Декларацију и препоруке можете погледати овде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3