25. фебруар 2019. Међународни округли сто „Српско-израелски односи“

25. фебруар 2019. Међународни округли сто „Српско-израелски односи“

Понедељак, 25. фебруар 2019.

Одржан Међународни округли сто „Српско-израелски односи“

Емитовањем потресног документарног филма о страдању Јевреја, Срба и Рома у логору Јасеновац, аутора Сима Брдара, данас је у Народној скупштини отворен Међународни округли сто „Српко-израелски односи“.


Потпредседник Народне скупштине и председник ПГП са Израелом проф. др Владимир Маринковић изразио је задовољство чињеницом да овакав скуп заједно организују ПГП са Израелом Народне скупштине, амбасада Израела у Србији и Институт за националну и међународну безбедност, са циљем унапређења билатералних односа на свим нивоима и освртањем и подсећањем на заједничку историју и страдање два народа. Он је подсетио да је прошле године обележено 25 година од успостављања дипломатских односа Србије и Израела и да Србија даје посебан значај сарадњи са Државом Израел са којом је вежу историјске везе и противљење новим трендовима ревизионизма у свету.

„Гледамо на Израел као државу у којој се бране мир, људске и цивилизацијске тековине. Имамо међусобно висок степен разумевања за изазове са којима се суочавамо и посебно захваљујем Израелу на поштовању нашег територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији. Србија остаје посвећена дијалогу са албанском страном, али недавни догађаји, као што је формирање тзв. Војске Косова, која представља чин кршења Резолуције 1244 УН и увођење противправних такси од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, чиме се директно угрожавају права Срба на КиМ, могу имати негативне последице по стабилност у региону. Бранећи свој национални интерес ми штитимо међународно право, што је препознато и у међународној заједници, чему сведоче бројна повлачења признања тзв. Косова“, поручио је потпредседник Маринковић.

Он је истакао да се лично залаже за јачање и унапређење парламентарне сарадње двеју држава, као и за унапређење односа у области образовања, културе и туризма.

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам поздравила је и похвалила активности и залагање ПГП са Израелом у Народној скупштини на унапређењу односа двеју земаља и два народа. Она је изразила задовољство доношењем аката којима се поштује дигнитет жртава Холокауста и учињеним на унапређењу односа Србије и Израела, чему сведочи и посета председнице Народне скупштине Израелу. Поручила је да има потенцијала за даље унапређење односа, као и да би посебну пажњу требало посветити академским односима чему доприносе овакви скупови.

Директор Института за националну и међународну безбедност проф. др Дарко Трифуновић најавио је покретање иницијативе за оснивање виртуелног музеја геноцида у сарадњи Института, Математичког факултета, Музеја геноцида и израелских партнера, а народни посланик проф. др Зоран Драгишић поручио је да се унапређењем односа Србије и Израела и грађењем јаких држава можемо заједно одупрети јачању прикривеног фашизма и ревизионизма у свету, популизма којим се релативизује геноцид над српским, јеврејским и ромским народом.

На скупу учествују бројни народни посланици, чланови универзитета, представници научне заједнице и гости из Израела.

Видео (1)

Понедељак, 25. фебруар 2019. | обраћање потпредседника Маринковића на Међународном округлом столу СРПСКО-ИЗРАЕЛСКИ ОДНОСИ 25.02.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 13. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја