26.јун 2013. Јавно слушање „Извештај Националног механизма за превенцију тортуре за 2012.годину“

26.јун 2013. Јавно слушање „Извештај Националног механизма за превенцију тортуре за 2012.годину“

Среда, 26. јун 2013. 01:00

Одржано јавно слушање поводом обележавања Међународног дана подршке жртвама тортуре

У организацији Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, данас је у Дому Народне скупштине одржано јавно слушање на тему: „Извештај Националног механизма за превенцију тортуре за 2012. годину“.


Јавном слушању присуствовали су народни посланици, представници дипломатског кора, надлежних минстарстава, независних институција и органа локалне самоуправе, међународних организација и организација цивилног друштва.

Учеснике јавног слушања, које је организовано поводом обележавања Међународног дана подршке жртвама тортуре, поздравили су Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине и Петар Петровић, председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

Председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић је подсетио да је, у складу са Законом о ратификацији Опционог протокола уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни или поступака, Република Србија у јуну 2011. године установила Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ), са задатком да, у оквиру својих овлашћења, законодавној и извршној власти даје препоруке, мишљења у циљу спречавања тортуре. Он је додао да је положај и третман ових лица у Србији често испод прописаних минимума, као и да се Србија обавезала да ће своје грађане штитити од тортуре, нарочито у јавним институцијама и установама као што су затвори, притвори, болнице.

Председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Петар Петровић је указао на значај одржавања овог јавног слушања на дан обележавања Међународног дана подршке жртвама тортуре, као и на то да је ово први пут да се у Народној скупштини представља Национални механизам за превенцију тортуре. Подсећајући да је Србија потписница свих међународних уговора којима се забрањује тортура, Петровић је изразио наду да ће овај извештај приближити стање људских права када су у питању лица лишена слободе, лица у затворима и психијатријским болницама и подсећати нас да учинимо макар један корак на побољшању овог тешког стања у области људских права.

Заштитник грађана, Саша Јанковић представио је затим Извешај Националног механизма за превенцију тортуре за 2012. годину. Навео је да је током прошле године у оквиру институције Заштитника права грађана организована посебна јединица - Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) који се бави превенцијом тортуре у установама у којима су смештена лица лишена слободе. НПМ је током прошле године обавио 69 посета у установама у којима су смештена лица лишена слободе и то су биле полицијске станице, затвори, психијатријске болнице, установе социјалне заштите, домови за старе, центри за азил, а највећа тортура забележена је у затворима и притворима. Јанковић је нагласио да тортура у установама у којима су лица лишена слободе не постоји организовано од стране система, али су изражени појединачни случајеви. Када је реч о условима у којима затвореници бораве, велики број осуђеника осуђен на вишегодишње казне смештен је у скученим и неусловним просторијама, а посебно лоше стање је у психијатријским болницама. Јанковић је рекао да очекује да ће ово јавно слушање бити почетак буђења свести и да ће сви људи имати право на људско достојанство.

Учесници јавног слушања су у дискусији скренули пажњу на бројне проблеме које имају лица лишена слободе, а представници невладиног сектора су указали на посебно лоше стање у психијатријским болницама и затворима. Бољи смештајни и животни услови лица лишених слободе, као и збрињавање психијатријских пацијената у заједници услов су за искорењивање злостављања у Србији, речено је у дискусији и истакнуто да треба учинити додатне напоре свих, пре свега државних институција, како би се постигао циљ, а то је да у држави више не буде злостављања и да се искорени тортура из нашег друштва.

Закључујући јавно слушање, Мехо Омеровић је рекао да ће, сагласно члану 84. Пословника Народне скупштине, бити припремљена информација са ставовима и предлозима и да ће бити достављена председнику Народне скупштине, члановима одбора и свим учесницима јавног слушања.

Јавно слушање је организовано уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) кроз пројекат “Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”, који се спроводи у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја