9. октобар 2013. Одржано јавно слушање о eнергетскoj ефикасности као могућности развоја Србије

9. октобар 2013. Одржано јавно слушање о eнергетскoj ефикасности као могућности развоја Србије

Среда, 9. октобар 2013.

Одржано јавно слушање о eнергетскoj ефикасности као могућности развоја Србије

Данас је у Дому Народне скупштине одржано Друго јавно слушање на тему: Енергетска ефикасност као могућност развоја Србије, у организацији Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику и у сарадњи са Београдским фондом за политичку изузетност.


Александра Томић, председник Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику је, поздрављајући учеснике, истакла да посебну заслугу за организовање овог скупа има Београдски фонд за политичку изузетност и Немачка развојна помоћ (ГИЗ).

Обраћајући се учесницима јавног слушања, Соња Лихт, председник Београдског фонда за политичку изузетност је истакла да је енергетска ефикасност најефикаснији и најисплативији кључни елемент развоја и да се без јавног сектора, медија и улагања у образовање тешко може постићи енергетска ефикасност.

Велимир Илић, министар грађевинарства и урбанизма je рекао да се у Србији енергија расипа и да имамо највећу потрошњу енергије по глави становника у Европи. Оценио је да је енергетска ефикасност велика шанса Србије, јер се тако може смањити увоз у том сегменту и запослити од сто де двеста хиљада људи и затражио да се кроз закон о о буџету обезбеде средства за енергетску ефикасност. Извештаји стручњака показују да бисмо могли да уштедимо и до 40 одсто енергије, рекао је Илић и објаснио да би изградња енергетски ефикасних зграда и објеката значила и покретање домаће грађевинске индустрије и индустрије грђевинских материјала. Подсетивши да нови закон о планирању и изградњи, који је тренутно на јавној расправи, прописује обавезу поседовања енергетског пасоша приликом изградње нових зграда, Илић је навео да је до сада издато 179 енергетских пасоша, 1.025 инжењера може да потпише ту вртсу пројеката и додао да неће бити дозвољена градња објеката који не испуне прописане услове.

Државни секретар у Министарству енергетике Душан Мракић истакао је да је тачно да је потрошња енергије у Србији два до три пута већа него у Хрватској и Румунији и земљама у окружењу и пет пута већа него у Немачкој и Данској.
Међутим, он је нагласио, да је у Србији ипак нешто урађено по питању енергетске ефикасности и указао на низ програма који су спроведени у претходних неколико година. Мракић је подсетио да је у марту ове године усвојен Закон о енергетском коришћењу енергије, у коме је дефинисан фонд за те намене и да је управо завршен други Акциони план за енергетску ефикасност.

Учесницима јавног слушања, обратио се Волфганг Шут (Wolfgang Schϋtt), руководилац пројекта Енергетска ефикасност у Србији, Немачка развојна помоћ (ГИЗ), који је истакао да енергетска ефикасност не може функционисати без добре економије и добре привреде. Зато је неоопходно да сваки закон о енергетској ефикасности буде усвојен у циљу развијања домаће привреде и ресурса, рекао је Шут.

У наставку јавног слушања, о досадашњим пројектима унапређења енергетске ефикасности и могућностима развоја говорио је проф. др Петар Шкундрић, члан Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику. Шкундрић је, говорећи о потреби рационалне потрошње електричне енергије, навео да је у зградарству могуће годишње уштедети од 160 до 200 милиона евра, а смањење губитака у дистрибуцији електричне енергије донело би уштеде од 140 до 150 милиона евра. То значи да би Србија, уз реформе у тој области, могла да уштеди више од 300 милиона евра годишње.

Након дискусије, Александра Томић, председник Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику је, закључујући јавно слушање, позвала све заинтересоване да упуте Одбору идеје, предлоге и сугестије и најавила да ће закључци са овог јавног слушања бити упућени овом Одбору.

Јавном слушању присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, народни посланици, представници надлежних министарстава, представници локалне самоуправе који су укључени у пројекте енергетске ефикасности, цивилног сектора, као и стручне јавности.Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Среда, 9. октобар 2013. | јавно слушање: Енергетска ефикасност као могућност развоја Србије 09.10.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
недеља, 27. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја