28. новембар 2019. Учесници јавног слушања на тему „Предлог закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији“

28. новембар 2019. Учесници јавног слушања на тему „Предлог закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији“

Четвртак, 28. новембар 2019.

Одржано јавно слушање о Предлогу закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији

У организацији Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу данас је у Народној скупштини одржано јавно слушање о Предлогу закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији.


Учешће на јавном слушању су, поред чланова Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, Одбора за права детета и заинтересованих народних посланика, узели и представници Министарства правде, Канцеларије Савета Европе у Београду, представник Одељења за извршење пресуда Европског суда за људска права, заменик државног правобраниоца и заступник пред Европским судом за људска права, као и представници Удружења Родитељи несталих беба Србије, Удружења родитеља несталих беба Војводине, Удружења за заштиту права родитеља који сумњају да су им деца отета у породилиштима и деце која траже биолошке родитеље „Нестале бебе Београда”, Удружења за истину и правду о бебама и Београдске групе родитеља несталих беба.

Јавно слушање је отворила председница Одбора за права детета и председница Народне скупштине Маја Гојковић која је поручила да ово јавно слушање пружа могућност да народни посланици и представници релевантних институција и удружења својим сугестијама и предлозима унапреде текст постојећег Предлога закона, који обухвата ову осетљиву и сложену материју.

„Овом приликом желим да нагласим да наша држава жели да заштити права својих грађана, и да се суочи са једним од најтежих кршења људских права која су се десила у прошлости уважавајући судбину ових породица“, рекла је Гојковић.

Гојковић је подсетила да је Народна скупштина још 2005. године формирала анкетни одбор ради утврђивања истине о новорођеној деци несталој из породилишта у више градова у Србији и додала да усвајање закона постаје обавеза наше земље и на основу пресуде Европског суда за људска права 2013. године, у поступку Зорица Јовановић против Србије, са циљем да се осигура успостављање механизма како би се обезбедило појединачно обештећење свим родитељима. Ово питање на веома осетљив начин утиче на велики број појединаца у нашем друштву, навела је Гојковић и додала да је свесна да је ова тема још живи извор расправа и позвала да се приступи суштински и одговорно како би закључци ове јавне расправе били озбиљна и реална решења.

Фредрик Сундберг, руководилац Одељења за извршавање пресуда Европског суда за људска прва истакао је да још увек нисмо успели да дођемо до сазнања о несталој деци, иако је коначна пресуда у случају Зорица Јовановић против Србије усвојена 2014. године. Он је оценио да су за решавање овог питања потребни добри механизми и промена прописа који ће се односити на будућност. Он је додао да је Предлог закона само први корак након кога ће се покренути истрага, али да кашњење доношења Предлога закона није само проблем Србије, већ и европски проблем и да је на властима да покажу опредељеност европским вредностима и људским правима. Сундберг је навео да Комитет министара очекује од Србије да се успоставе истражни механизми који би требало да имају одлучујући утицај на оснивање независног надзора над базама података и оценио да су резултати до којих се долази из консултација са удружењима родитеља важни, као и да ће се са том праксом наставити. Он је поручио да ће се у Стразбур вратити са назнакама да у овом тренутку постоји конкретна перспектива за усвајање Предлога закона можда уз амандмане који ће произаћи из данашње јавне расправе, упркос великом незадовољству и неизвршавању пресуде.

Помоћник министарке правде Чедомир Бацковић истакао је да је Министарство добило у задатак да предложи закон, односно, лекс специјалис како би се извршила пресуда Европског суда за људска права, иако са самим проблемом нема никакве везе. Он је оценио да је Предлог закона израђен по правилима нормативне професије и професионално, али имајући у виду да законе доноси Народна скупштине, ултимативну одговорност за његов квалитет имаће народни посланици, као представници грађана.

„У Предлогу закона који је пред вама Министарство правде је пошло од претпоставке да ће институције које буду учествовале у примени овог закона радити свој посао онако како треба, уколико то не буде тако онда није до Министарства правде него до свих нас овде“, поручио је Бацковић.

Представници пет различитих удружења родитеља узели су учешће на јавном слушању оценивши да се после низа година први пут налазе на оваквом скупу и у прилици да изнесу своја мишљења и оцене предложеног законског решења.

Владимир Чичаревић из Удружења „Родитељи несталих беба Србије“ затражио је доношење закона о украденим бебама или лекс специјалиса о трговини децом у Србији, као и да се овај Предлог закона повуче из процедуре и да се сва релевантна министарства укључе у разговор са удружењима родитеља нестале деце о доношењу новог предлога закона. Он је оценио да је крађа беба тема број један у Србији, као и да иста ни данас није стала. Он је поручио да неће стати са захтевом да се донесе лекс специјалис који неће имати проблем са ретроактивношћу и кривичном одговорношћу. Ана Пејић из Удружења родитеља несталих беба Војводине оценила је да ће епилог доношења овог Предлога закона бити да деце нема и даље и да ниједан случај неће бити решен. Она је поручила да су спорне одредбе Предлога закона начин утврђивања статуса деце, начин утврђивања висине новчане накнаде, непостојање правног лека по доношењу пресуда, начинима вођења ДНК регистра и закључила да Предлог закона може бити почетак решавања проблема, али само уз његове суштинске измене. Испред Удружења за заштиту права родитеља који сумњају да су им деца отета у породилиштима и деца која траже биолошке родитеље „Нестале бебе Београда“ Милена Јанковић поручила је да је доношење Предлога закона почетак решавања проблема кроз институције система, али да то није довољно и да овај Предлог закона, какав је сада, неће бити пут да се успостави механизам да се ово питање реши на трајан начин. Она је навела да је њено Удружење поднело предлоге амандмана посланичким групама у Народној скупштини и као највећу замерку навела сам циљ Предлога закона. Она је позвала народне посланике на формирање радног тела за израду новог предлога закона у чијем раду би учествовали сви релевантни чиниоци како би се дошло до решења прихватљивих и за државу и за родитеље. Радиша Павловић из Удружења за истину и правду о бебама истакао је да се на Србију врши притисак јер су и земље ЕУ умешане у трговину несталом децом из Србије. Он је критиковао нетретирање кривичне одговорности предложеним законским решењем и позвао Народну скупштину да овај Предлог закона не дође на дневни ред. Он је оптужио правосуђе у Србији за корумпираност и навео да ниједан судија не може сам да решава овакве случајеве, већ је потребан заједнички рад са полицијом и родитељима. Ово удружење тражи формирање посебног тужилаштва које би се бавило овим случајевима. Мирјана Новокмет, председница Београдске групе родитеља несталих беба поручила је да родитељи већ 17 година постављају бројна питања на која до данас немају одговор и оценила да овакав Предлог закона није прихватљив за родитеље, посебно јер је урађен без јавне расправе и без уважавања предлога родитеља. Она је затражила увођење истраге са посебним овлашћењима у решавању случаја нестале деце, јер постојећим Предлогом се не истражује шта је било са њима.

У дискусији су такође учествовали и народни посланици др Александра Јерков, Татјана Мацура, Соња Павловић, Горица Гајић, др Муамер Зукорлић, Наташа Михаиловић Вацић, као и председник Одбора Петар Петровић и професор Медицинског факултета у Београду Горан Белојевић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Четвртак, 28. новембар 2019. | јавно слушање: Предлог закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији 28.11.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 15. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја