25. новембар 2013. Учесници јавног слушања

25. новембар 2013. Учесници јавног слушања

Понедељак, 25. новембар 2013.

Одржано јавно слушање на тему: Интеграциони процеси на евроазијском простору и перспективе за сарадњу са Србијом

Јавно слушање у организацији Одбора за спољне послове, на тему: Интеграциони процеси на евроазијском простору и перспективе за сарадњу са Србијом, одржано је данас у Дому Народне скупштине.


Председник Одбора за спољне послове Милош Алигрудић је, отварајући јавно слушање, истакао да интеграциони процеси и могућности економске сарадње Србије са државама на евроазијском простору отварају нове перспективе за економски развој Србије. Алигрудић је нагласио и да евроазијске интеграције нису политички пројекат, већ се заснивају на економском прагматизму.
Потпредседник Народне скупштине и председник Посланичке групе пријатељства са Русијом др Ненад Поповић је у свом уводном обрађању нагласио да су Србији потребне спољнополитичке алтернативе и спољнотрговинска диверзификација. Указао је на све већи значај и утицај евроазијских интеграција и на велики економски потенцијал сарадње Србије са тим регионом.
Учесницима јавног слушања обратили су се и амбасадор Русије у Србији Њ.Е. Александар Чепурин и амбасадор Белорусије у Србији Њ.Е. Владимир Чушев, истичући да је смисао евроазијских интеграција да се уједине привреде и индустрије земаља на евроазијском простору, уз равноправност и праведну конкуренцију. Истакли су да Царинска економска унија Белорусије, Казахстана и Русије постоји од 2010. године, да је заједнички економски простор на снази од 2012. године, а да је предвиђено да од 2015. године заживи Евроазијски економски савез, као и његово проширивање и сарадња са другим земљама.
Директор Департмана за развој интеграција Евроазијске економске комисије Виктор Спаски и начелник Одељења за међународну сарадњу Евроазијске економске комисије Антон Азаров говорили су о динамици и првим резултатима и ефектима евроазијских интеграција.
Јавном слушању присуствовали су народни посланици, представници дипломатског кора, државних институција, института и невладиних организација, који су након излагања панелиста учествовали у расправи о могућностима и перспективама интеграционих процеса на евроазијском простору.
Закључујући јавно слушање, председник Одбора за спољне послове Милош Алигрудић је истакао да оно има велики значај, јер су тиме отворени разговори о могућностима, значају и последицама евроазијских интеграција, које могу бити од великог економског значаја за Србију.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 25. новембар 2013. | јавно слушање: Интеграциони процеси на евроазијском простору и перспективе сарадње са Србијом 25.11.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја