5.април 2013. Учесници јавног слушања (фото ТАНЈУГ)

5.април 2013. Учесници јавног слушања (фото ТАНЈУГ)

Петак, 5. април 2013.

Одржано јавно слушање на тему Нацрт закона о јавном информисању и медијима

У организацији Одбора за културу и информисање, данас је, у Народној скупштини, одржано јавно слушање о Нацрту закона о јавном информисању и медијимa које је отворила председница Одбора за културу и информисање Весна Марјановић.


Учесницима јавног слушања најпре се обратио министар културе и информисања Братислав Петковић који је нагласио да Нацрт закона предвиђа остваривање јавног интереса, укидање директног буџетског финансирања и увођење пројектног финансирања и додао да је, након четири одржане дебате, по први пут у нацрту закона ове врсте дефинисан појам медија и јавни интерес грађана.
Помоћник министра културе и информисања Драган Коларевић најавио је да ће предлози закона о јавном информисању и медијима и закона о електронским медијима бити упућени Народној скупштини у мају.
Проф.др Раде Вељановски са Факултета политичких наука напоменуо је да је Нацрт закона усаглашен са европским регулаторним оквиром и истакао да је једна од његових главних предности могућност пројектног финансирања, при чему јавна власт не утиче на уређивачку концепцију медија, али се истовремено обезбеђује и остваривање јавног интереса.
Независни експерт Европске уније Сандра Башић Хрватин упознала је присутне са мишљењем Европске комисије о Нацрту закона наводећи да су области о којима се посебно дискутовало регулисање рада јавних сервиса, државна помоћ као и питање медија у власништву националних мањина. Посебно је истакла намеру која се постиже овим нацртом закона, а то је квалитетно информисање на свим нивоима, деловање свих медија под једнаким правилима и транспарентан начин њиховог финансирања.
Зоран Секулић представио је заједничке ставове Медијске коалиције и Асоцијације медија, указавши, између осталог, и на потребу доследног спровођења одредбе по којој би држава требало да се повуче из власништва над медијима до 31. децембра 2014.године.
Помоћник покрајинског секретара за културу и информисање и члан Радне групе за израду Нацрта закона о јавном информисању Калман Кунтић указао је на позитивна решења која предвиђа Нацрт закона, али је и предочио да је Нацрт дискриминаторан према органима локалних самоуправа, зато што се предлаже један модел финансирања медија на свим нивоима.
У дискусији у којој су учествовали народни посланици, представници медија и медијских удружења, као и представници међународних организација расправљало се о питању власништва над медијима, поштовању права на оснивање медија националних мањина, утицају политике на медије и положају запослених у медијима. Посебна пажња учесника била је усмерена на расправу о утицају који ће Нацрт закона, уколико буде био усвојен у овом облику, имати на рад локалних медија, при чему су многи представници локалних медијских удружења упозорили да ће пројекат самосталног финансирања медија угрозити њихов опстанак.
У закључку јавног слушања, председница Одбора Весна Марјановић рекла је да је ову материју неопходно регулисати стабилним нормативним и недовсмисленим контекстом који ће обезбедити независност медија и право грађана на слободно и тачно информисање.
Јавно слушање организовано је уз подршку УНДП-а и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC).


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја