18. новембар 2015. Презентација „Механизми за остваривање надзорне функције – организовање јавних слушања и праћење препорука датих у извештајима о ревизији сврсисходности“

18. новембар 2015. Презентација „Механизми за остваривање надзорне функције – организовање јавних слушања и праћење препорука датих у извештајима о ревизији сврсисходности“

Среда, 18. новембар 2015.

Одржана презентација „Механизми за остваривање надзорне функције – организовање јавних слушања и праћење препорука датих у извештајима о ревизији сврсисходности“

Чланови Пододбора за разматрање извештаја о обављеним ревизијама Државне ревизорске институције упознали су се данас са механизмима за остваривање надзорне функције и искуствима Врховне ревизорске институције САД и Конгреса у тој области.


Потпредседник Народне скупштине и председавајући Пододбора за разматрање извештаја о обављеним ревизијама Државне ревизорске институције проф. др Владимир Маринковић захвалио је УСАИД-у, који у оквиру Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт, пружа подршку Пододбору и омогућава да се чују искуства других земаља када је у питању однос ревизорских институција и парламената.

О искуствима САД-а чланове Пододбора упознао је Џозеф Кристоф, бивши директор за међународне односе Канцеларије за одговорну власт САД, који је говорио о организовању јавних слушања и праћењу препорука датих у извештајима о ревизији сврсисходности. Он је највећу пажњу посветио врстама јавних слушања која се организују у Конгресу САД, као и матрицама за праћење препорука. Кроз примере из Конгреса, Кристоф се осврнуо и на могућности организовања сличних јавних слушања о извештајима сврсисходности које израђује у Србији Државна ревизорска институција.

Након презентације чланови Пододбора и бивши директор за међународне односе Канцеларије за одговорну власт САД разменили су мишљења о конкретним примерима јавних слушања, механизмима који се користе у Конгресу, о броју објављених извештаја о сврсисходности ДРИ, али и о правилима и процедурама током јавних слушања у Конгресу, а која се значајно разликују од оних која се примењују у Србији.

Председник Савета ДРИ Радослав Сретеновић, који је присуствовао презентацији, укратко се осврнуо на поштовање препорука ДРИ корисницима буџетских средстава, и најавио за следећу годину завршетак два извештаја о сврсисходности, који могу бити тема за јавна слушања по узору на Конгрес.

Чланови Пододбора сложили су се да постоји могућност, да се у Народној скупштини, по узору на механизме Конгреса, одржи јавно слушање о извештају сврсисходности које је спрoвео ДРИ и изразили спремност да заједно са ДРИ приступе изради Правилника за одржавање јавних слушања о извештајима о сврсисходности по узору на праксу САД.

Презентацију је организовао Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава у сарадњи са УСАИД-овим Пројектом за реформу правосуђа и одговорну власт.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31