Уторак, 12. јул 2011.

Одржана панел дискусија на тему „Улога Народне скупштине у процесу европских интеграција“

Панел дискусија на тему „Улога Народне скупштине у процесу европских интеграција“ одржана је данас у Дому Народне скупштине. Панел дискусија организована је за стажисте Народне скупштине, стажисте Универзитетског програма радне праксе у скупштини АП Војводине, Влади АП Војводине, покрајинским органима управе и фондовима, дирекцијама и заводима чији је оснивач АП Војводина, као и у локалним самоуправама на територији Покрајине.


Генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић у уводном обраћању стажистима, истакао је значај Народне скупштине, као законодавног тела у процесу евроинтеграција Србије. За време садашњег мандата, од 2008. године усвојено је 648 закона, велики број њих неопходан je за испуњење обавеза Србије у процесу европских интеграција. То указује на велики рад службе Народне скупштине, посланичких клубова и народних посланика током пленарних седница и седница одбора у протекле три године. Генерални секретар Одаловић истакао је и допринос генерација стажиста у раду Народне скупштине.

У уводном делу учесницима се обратио и Томас Мур (Thomas Mооre) заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији, указавши да се циљеви Мисије ОЕБС-а поклапају са суштином реформи у Србији, као што је демокртаизација, владавина права и поштовње људских права. Мисија ОЕБС-а у Србији кроз више пројеката пружа подршку унапређењу рада Парламента, као што су пројекат е-Парламента и подршка јачању капацитета одбора Народне скупштине.

У наставку је уследила панел дискусија, на којој су учествовали Ласло Варга, председник Одбора за европске интеграције и народни посланици Момо Чолаковић и Синиша Стаменковић.

Ласло Варга представио је стажистима вишеструку улогу Одбора за европске интеграције Народне скупштине. Тај Одбор разматра предлоге закона на дневном реду седница Народне скупштине, са аспекта њихове усклађености са европским законодавством и прати реализацију Националног програма за интеграцију (НПИ). Веома важан аспекат активности јесте и међународна сарадња, као што су годишњи интерпарламентарни састанци са Европским парламентом, са Европском комисијом, али и на билатералном нивоу са парламентима држава чланица Европске уније и са парламентима држава у региону. Битна је и улога Народне скупштине и Одбора за европске интеграције за промоцију европских вредности у друштву, која се остварује кроз сарадњу са цивилним сектором, закључио је Варга.

Синиша Стаменковић, члан Одбора за односе са Србима изван Србије, представио је стажистима улогу и активности тог Одбора. Као најбитније, истакао је доношење Закона о дијаспори и Србима у региону, 2009. године, као и Закон о амнестији 2008. године.Приоритети Одбора су унапређење информисања дијаспоре, као и унапређење економске сарадње са дијаспором, оценио је Стаменковић.

Момо Чолаковић, представио је учесницима улогу Одбора за развој и економске односе са иностранством, изражавајући задовољство сусрета са стажистима због могућности преношења знања и искуства младим људима.

Након излагања панелиста, уследила је расправа, на којој су се стажисти детаљније информисали о напретку Србије у процесу европских интеграција у односу на остале државе региона ,али и о многим другим темама које се тичу рада и надлежности Народне скупштине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
четвртак, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја