Уторак, 29. новембар 2011.

Одржана конференција „До транспарентног и модерног законодавног система“

Конференција под називом „До транспарентног и модерног законодавног система“, у организацији Народне скупштине Републике Србије, Владе Републике Србије, Министарства правде, Министарства културе, информисања и информационог друштва и Jавног предузећа „Службени гласник“, одржана је данас у Дому Народне скупштине.


Конференцију су отворили потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић, државна секретарка Министарства правде Гордана Пуалић, државна секретарка Министарства културе, информисања и информационoг друштвa Јасна Матић и директор ЈП „Службени гласникСлободан Гавриловић.

Потпредседница Чомић истакла је да се доношењем закона и контролом њихове примене мења друштвени систем и унапређује квалитет живота грађана. У том процесу веома је битна отвореност рада Народне скупштине, која се огледа у подношењу и прихватању великог броја амандмана народних посланика, као и у организовању јавних слушања.

Државна секретарка министарства правде Гордана Пуалић оценила је да су видљиви резултати постигнуте регулаторне реформе у Србији, као и информатизације друштва.

Државна секретарка Министарства културе, информисања и информационoг друштвa Јасна Матић је указала да су у протекле три године уведене информационе технологије у рад Владе и Републичког секретаријата за законодавство и да је тиме унапређен квалитет рада тих институција, које су тако постале транспарентније, чиме се истовремено смањује и могућност постојања корупције.

Директор ЈП „Службени гласникСлободан Гавриловић је истакао да је битно кроз дискусије сагледати постигнуте резултате и стратешке циљеве државе и изразио уверење да ће ова конференција допринети даљем унапређењу квалитета законодавног процеса у Србији.

На конференцији, која се одржала у три тематска блока - Стратешки оквир: реформа прописа и развој информационог друштва у процесу придруживања Европској унији, Законодавни процес у Србији: израда, усвајање, објављивање и дистрибуција/десеминација прописа и Добра пракса и приступ законодавству у Европској унији, учествовали су представници државних орана из наше земље, као и стручњаци из Европске уније и земаља чланица Европске уније.

Говорећи о хармонизавцији домаћег законодавства са законодавством Европске уније, учесници су се сложили да је поред доношења закона битно и праћење примене донетих закона. Учесници су се осврнули и на улогу Уставног суда на законодавни процес у Србији, као и на активности ГИЗ пројекта у оквиру немачко-српске развојне сарадње са циљем унапређења законодавног процеса у Србији.

У оквиру разматрања законодавног процеса у Србији, председник Законодавног одбора Влатко Ратковић упознао је присутне са поступком и процедурама усвајања предлога закона који се налазе на дневном реду седница или заседања Народне скупштине. Указао је на утицај народних посланика на коначни текст закона, који се постиже подношењем амандмана на предлоге закона. О законодавном процесу своје излагање су имали и представници Владе, који су се осврнули и на увођење електронских седница Владе. Представљена је и улога Јавног предузећа „Службени гласник“, који објављује и дистрибуира донете прописе.

О искуствима и доброј пракси у Европској унији у вези са законодавним процесом и дистрибуцијом правних информација грађанима коришћењем нових технологија говорио је директор Издавачке канцеларије Европске уније, а са искуствима својих држава у тој области присутне су упознали представници Италије, Француске и Словеније.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 12. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја