25. јануар 2021. Одржана конференција Женске парламентарне мреже

25. јануар 2021. Одржана конференција Женске парламентарне мреже

Понедељак, 25. јануар 2021.

Одржана конференција Женске парламентарне мреже

„Храброст је женског рода“ назив је Конференција Женске парламентарне мреже, која је одржана у Дому Народне скупштине, која је посвећена стању родне равноправности у Србији.


У уводној речи координаторка Женске парламентарне мреже (ЖПМ) Сандра Божић изразила је захвалност свима који су узели учешће у раду и препознали значај тог скупа и континуирани рад и напор Женске парламентарне мреже у унапређењу стања родне равноправности у Србији и положају жена, посебно у време епидемиолошке кризе, која је са собом донела низ нових изазова у овој области.

Она је истакла да је, од оснивања 2013. године до данас, ЖПМ постигла значајне резултате и постала признати чинилац у области питања родне равноправности и унапређењу положаја жена у Србији, како на националном, тако и на регионалном нивоу.

„Далек пут смо прешли, својим континуираним радом и залагањем успели смо да поред тога што смо били прва земља ван ЕУ која је увела Индеx родне равноправности, усвојила и ратификовала различите Законе, стратегије и споразуме који подразумевају, економско, политичко оснаживање жена и елиминисање сваког облика дискриминације, били и ти који су предано ушли у одлучну борбу за спречавање било ког облика насиља према женама. Паралелно, бориле смо се да жене у политици буду видљивије и да своје право да буду биране остваре на највишим државним функцијама, односно на местима на којима се одлучује'', истакла је Божић.

Она је нагласила да је основна порука коју желе да пошаљу са данашње конференције је да поред неприкосновене свакодневне борбе за животе наших грађана и њихово здравље, економију у време пандемије за које стижу похвале и аплаузи читавог света, као одговорно и зрело друштво морамо на време уочити и препознати и све друге појавне облике негативних ефеката које вирус оставља за собом. У складу са тим потребно је наставити бескомпромисно са активном и непрестаном борбом против насиља према женама и свеукупним унапређењем положаја у друштву као основним приоритетом у раду ЖПМ.

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се присутнима на конференцији Женске парламентарне мреже "о стању родне равноправности у Србији" где је истакао да жели да искаже огромно поштовање за храброст младих глумица да се успротиве насиљу.

Дачић је том приликом рекао да, без обзира какве ће бити одлуке нашег правосуђа, у чији рад нико нема право и намеру да се меша, сама одлука младих глумица да говоре о насиљу и да потраже заштиту од насилника, вредна је нашег највећег поштовања.

"Њихова борба је огромно охрабрење свим другим жртвама да ураде исто и да стану на пут својим насилницима, а нама је то обавеза да свакој од њих пружимо заштиту и уточиште", рекао је Дачић.

Он је додао да је наше друштво, нажалост, и даље релативно затворено и оптерећено предрасудама.

"Такво стање мора да постане наша прошлост, зато сам уверен да ћемо и данас учинити бар мали корак ка Србији у којој је жена заштићена и поштована", додао је Дачић.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић се том приликом осврнуо и на недавно обележавање Међународног дана елиминације насиља над женама, а уједно и 20 година откако су УН установиле овај дан, као подсећање на обавезу да то треба да буде заједнички глобални напор за искорењивање насиља над женама у било ком облику.

"Овај дан није био само симболичан, него је био и прави аларм да се цео свет, захваћен пандемијом вируса, пробуди над чињеницом да је чак 15 милиона жена широм света било изложено некој врсти насиља, док су са својим породицама боравили у карантину. Зато је веома важно што ће и на данашњој конференцији бити речи о родној равноправности за време пандемије. У протеклих скоро годину дана пандемије, наше друштво и свако од нас показали смо своје најбоље особине – солидарност, бригу о старијима, помагали смо једни другима, али, нажалост, ванредне околности учиниле су и да на површину испливају и оне најгоре, а ту пре свега мислим на насиље над женама", истакао је Дачић.

Он је рекао и да морамо и на овој конференцији да станемо у заштиту жена, чак и више него што то радимо у време када нисмо оптерећени борбом против вируса.

"Ниједна ванредна и стресна ситуација, каква је вирусна епидемија, не сме да постане изговор, ни повод да се наруши било које људско и женско право. Наше колегинице, супруге, мајке и ћерке су на првој линији борбе против Ковида, у свим нашим здравственим центрима, па и данас када је у току масовна вакцинација", рекао је председник Народне скупштине.

Он је казао да нас жене штите од болести својим знањем, стрпљењем и пажњом.

"Тако да ускоро, када будемо ослободили Србију опасности од вируса, морамо пронаћи начин да се достојанствено и пуна срца захвалимо свим нашим женама лекарима и медицинским сестрама за све што су урадиле за добробит свог народа у тешком времену", истакао је овом приликом Ивица Дачић.

Присутнима се обратила и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која је нагласила да сви дугујемо огромну захвалност Народној скупштини и Женској парламентарној мрежини на многим стварима, а пре свега што су утрле пут борби за родну равноправност и на најбољи могући начин и примером и законодавним активностима показале како се води та борба. Она је истакла да је ЖПМ такође показала како се води међупартијски дијалог и како се ради на истом циљу без обзира на политичку припадност.

„Драго ми је да видим да се тај тренд пресликава и на локални ниво, захваљујући странци којој припадам и вредностима које она заступа, и то се мења. Данас 20 локалних самоуправа воде жене, од којих чак 13 воде жене први пут“, нагласила је премијерка. Она је искористила прилику да се захвали кошаркашком тренеру Марини Маљковић на промоцији женског спорта и датој шанси девојчицама да се баве кошарком на најпрофесионалнијем нивоу.

Премијерка је истакла да су у припреми стратегија о родној равноправности и стратегија за превенцију спречавања насиља над женама, за коју како каже очекује да буде усвојена на седници Владе током фебруара.

Током Конференције одржани су панели на тему: родна равноправност, закони и стратегије; (не)култрура насиља и родна равноправност у време пандемије, у којима су учествовале потпредседнице Народне скупштине Елвира Ковач и Марија Јевђић, потпредседнице Владе проф. др Зорана Михајловић и Маја Гојковић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић и Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, а путем видео поруке скупу се обратио и генерални секретар Интерпарламентарне уније Мартин Чунгонг. Током Конференције говорили су и шеф мисије ОЕБС у Србији Јан Брату, стална представница Програма УН за развој Франсин Пикап, као и народне посланице Наташа Михаиловић Вацић, Данијела Вујичић и Стојанка Лекић, посланица и координаторка ЖПМ Скупштине АП Војводине.


Видео (3)

Понедељак, 25. јануар 2021. | СТАЊЕ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ У СРБИЈИ - Храброст је женског рода - конференција Женске парламентарне мреже 25.01.2021.

Понедељак, 25. јануар 2021. | конференција ЖПМ, панел 1: (НЕ)КУЛТУРА НАСИЉА - Проблем све чешћег промовисања говора мржње у јавном дискурсу и утицај на стање родне равноправности 25.01.2021.

Понедељак, 25. јануар 2021. | конференција ЖПМ, панел 2: РОДНА РАВНОПРАВНОСТ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ - Анализа утицаја пандемије на стање родне равноправности у Србији 25.01.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
четвртак, 25. фебруар

Цео календар догађаја