7. и 8. септембра 2011. Трећа регионална конференција парламентарних тела за надзор безбедносно-обавештајних служби земаља Југоисточне Европе

7. и 8. септембра 2011. Трећа регионална конференција парламентарних тела за надзор безбедносно-обавештајних служби земаља Југоисточне Европе

Среда, 7. септембар 2011.

Одржана Трећа регионална конференција парламентарних тела за надзор безбедносно-обавештајних служби

Одбор Народне скупштине Републике Србије за одбрану и безбедност био је домаћин Треће регионалне конференције парламентарних тела за надзор безбедносно-обавештајних служби земаља Југоисточне Европе, која је одржана 7. и 8. септембра 2011. Године у Дому Народне скупштине.


Тема Конференције била је “Парламентарна контрола безбедносно-обавештајних служби у контексту система тајности података”, а учествовали су представници надлежних парламентарних одбора Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Црне Горе, Румуније и Србије, као и гости из парламента Мађарске.

Конференцију, која се ове године одржала у Србији, организовала је Народна скупштина, у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и уз подршку Женевског центра за демократску контролу оружаних снага (DCAF).

Председник Одбора за одбрану и безбедност Душан Бајатовић је, у име Одбора, поздравио учеснике Конференције и изразио наду да ће овај скуп допринети унапређењу сарадње и усвојених пракси парламентарних одбора који су надлежни за надзор безбедносно-обавештајних служби.

Отварајући Конференцију, председница НСРС проф. др Славица-Ђукић Дејановић је рекла да овакав скуп омогућава размену искустава земаља региона у контроли и надзору служби безбедности и подсетила да је Србија увела два независна тела - Заштитника грађана (Омбудсмана) и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, који се, између осталог, баве радом служби безбедности и заштитом људских права.

Учесницима се обратио заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији, господин Томас Мур (Thomas Moore), који је истакао да земље у региону деле сличне проблеме у контроли и надзору рада безбедносно-обавештајних служби и додао да је добро што је Србија усвојила законе којима се дају већа овлашћења Омбудсману и Повернику да траже информације од тих служби под одређеним условима.

Зaмeник директора Женевског центра за демократску контролу оружаних снага (DCAF), господин Филип Флури (Philipp Fluri) подсетио је да је тај центар основан пре 11 година, са циљем да помогне у размени искустава у тој области и да данас окупља 60 земаља из целог света.

Током дводневног рада, учесници Конференције - чланови парламентарних одбора из Југоисточне Европе разменили су искуства у вези са приступом и заштитом тајних података са различитим националним и међународним експертима из ове области.

У центру пажње првог дана рада била су регионална искуства у заштити тајних података и приликом приступа тајним подацима од стране парламентарних одбора надлежних за надзор безбедносно-обавештајних служби, о чему су излагања имали представници одбора парламената земаља учесница. Другог дана рада одржане су три сесије о улози независниих државних органа у парламентарном надзору над службама безбедности у контексту тајних података.

На крају Конференције, учесници су усвојили Закључке.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
четвртак, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја